Numarul de automobile in Ucraina a ajuns la 5,5 milioane, iar pana in 2010 se estimeaza ca vor fi cu 60% mai multe masini, datorita importurilor de masini masini second-hand si cresterea segmentului de autoturisme noi, potrivit companiei Frost&Sullivan, citata de just-auto, informeaza NewsIn.

Andrei Ibchenko, analist ucrainean al companiei de consultanta Frost&Sullivan estimeaza, in lipsa unor date oficiale, ca anul trecut in Ucraina s-au vandut 400.000 de automobile noi, in crestere cu 36% fata de anul 2005. Analistul considera ca in prezent parcul auto din Ucraina e format din 5,5 milioane de automobile, insa in 2010 ar putea ajunge la noua milioane de unitati, in special datorita cresterii importurilor second-hand.

Prognozele se bazeaza pe estimarile care arata ca economia Ucrainei este in ascensiune, iar produsul intern brut va creste in urmatorii opt ani cu o medie anuala de 7,5-8,5%. in plus, explozia preturilor in sectorul imobiliar i-a lasat pe multi in imposibilitatea de a-si lua o casa, astfel ca aleg sa isi cumpere masina, stimulati de inmultirea ofertelor de finantare, considera Ibchenko.

Analistul a observat ca, desi practic nu exista inca o clasa de mijloc in Ucraina, salariile cresc, astfel ca, daca in 2002 existau 114 automobile la mia de locuitori, numarul a crescut la 146 pentru 2005 si va depasi 200 la in trei ani. Ibchenko subliniaza insa ca numarul de masini la mia de locuitori va creste si din cauza ca prognozele indica scaderea populatiei in tara ex-sovietica ce numara in prezent 46 milioane de locuitori.

In prezent, aproximativ 40% dintre masinile existente in Ucraina sunt marca Lada, 12% sunt marca ZAZ si 11% sunt Moskvich. Mai mult de jumatate dintre vehicule sunt mai vechi de 11 ani, considera analistul. Ibchenko e de parere ca in Ucraina clasa medie care incepe sa se dezvolte cere un numar mult mai mare de masini noi la cost redus decat pot oferi producatorii occidentali. El considera ca producatorii chinezi vor profita de interesul scazut pe care occidentalii il arata pentru piata auto din tara vecina.

In Ucraina exista patru producatori de automobile. in orasul Ujhorod de langa granita romana, compania Eurocar asambleaza modele Skoda, Audi si Volkswagen, iar in localitatea Kremenciug, compania Kremenciug Car Company asambleaza modele Ssangyong si Lada.

Cel mai importatnt producator auto din Ucraina este ZAZ care, pe langa cateva modele proprii asambleaza masini a numeroase marci precum Opel, Chevrolet, Lada, Daewoo si Chrysler. In orasul Lutk, compania LuAZ asambleaza modele Lada, Hyundai si Kia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri