Sectorul din economia romaneasca care va fi cel mai puternic afectat in contextul crizei economice globale va fi industria auto, in conditiile in care marile companii pentru care se produc piese si automobile isi restrang activitatea, a declarat Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM.
Potrivit acestuia, alte sectoare din economie care vor avea de suferit de pe urma crizei vor fi cele care presupun contractarea de credite. "De exemplu, industria mobilei va suferi cu siguranta o stagnare, daca nu o scadere, ca si cea a electocasnicelor", a precizat ministrul pentru IMM,Comert, Turism si Profesii Liberale.

Pe de alta parte, in opinia oamenilor de afaceri, toate domeniile economice vor avea de suferit, proportional cu marimea sectorului respectiv.

"Fiecare activitate va fi afectata la scara ei, proportional cu marimea domeniului, respectiv a afacerii", a declarat, citat de NewsIn, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Cristian Parvan.

In ceea ce priveste modul in care se va manifesta criza financiara in Romania, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, considera ca, in urma cresterii costurilor cu creditele, se vor bloca investitiile incepute si nu se vor mai contracta investitii noi.

De asemenea Nicolescu a mentionat ca va avea loc si o reducere a investitiilor straine, care se va reflecta in reducerea comenzilor pentru sectoare precum constructii, transport si industrie.

Potrivit reprezentantului CNIPMMR, criza mondiala nu ii va ocoli nici pe muncitorii romani din strainatate, care vor trimite mai putini bani in tara.

Un alt efect al crizei economice, spune Nicolescu, va fi de natura psihologica, firmele romanesti devenind circumspecte in toate actiunile antreprenoriale.

Reprezentantul intreprinderilor mici si mijlocii propune si cateva masuri necesare diminuarii efectului crizei financiare.

"Ar trebui infiintat un program special in cadrul ajutorului de stat care sa vizeze subventionarea dobanzilor la credite, astfel incat acestea sa ramana la aceleasi costuri", a subliniat Nicolescu.

Acesta a adaugat ca o ala solutie consta in introducerea unor sesiuni de consultanta si training pe baza de voucher, pentru gasirea celor mai bune solutii de marketing pentru IMM in astfel de situatii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri