Tensiunile dintre Germania si mai multe tari europene, printre care Marea Britanie si Spania, ar putea duce la amanarea semnarii acordului de preluare a constructorului auto Opel de catre grupul canadian Magna, potrivit AFP.
O reuniune convocata la Berlin vineri dupa-amiaza de guvernul german a fost, de asemenea, evitata de liderii europeni. Ministrul britanic al comertului, Peter Mandelson, a refuzat invitatia si a trimis un reprezentant anonim.

Ministrul spaniol al industriei, Miguel Sebastian, s-a deplasat la Berlin, insa pentru "a se intalni cu conducerea Magna", a declarat un purtator de cuvant al ministerului. Acesta urmeaza sa se intalneasca si cu ministrul german al economiei, Karl-Theodor zu Guttenberg, informeaza NewsIn.

La randul sau, Belgia va fi reprezentata doar de ambasadorul din Germania. Potrivit unei surse apropiate guvernului german, Belgia nu are niciun interes in aceasta reuniune, avand in vedere ca inchiderea uzinei din Anvers "pare destul de sigura".

In ansamblu, "nu se poate astepta niciun rezultat de la aceasta reuniune", a declarat sursa, citata de AFP. Germania spera sa obtina un acord european in legatura cu finantarea ajutoarelor publice de 4,5 miliarde euro, necesare semnarii acordului cu furnizorul canadian de piese auto Magna, ce ar urma sa aiba loc saptamana viitoare.

Acest lucru pare "improbabil, pentru ca tarile vor si trebuie sa mai negocieze cu Magna", a precizat sursa avizata.

Luna trecuta, grupul american General Motors a ales Magna, in alianta cu banca ruseasca Sberbank, pentru a prelua 55% din diviziile europene Opel/Vauxhall, respectand si alegerea guvernului german, ce s-a implicat foarte mult in acest caz, inainte de alegerile legislative.

Berlinul a devenit, insa, tinta criticilor celorlalte tari europene pe teritoriul carora se afla uzine Opel, care il acuza ca a protejat locurile de munca din Germania in detrimentul celorlalte.

Proiectul de preluare a Opel/Vauxall de catre Magna prevede, potrivit datelor publicate in presa, disponibilizarea a circa 11.000 de angajati din totalul de 45.730 ai Opel din Germania, Belgia, Polonia, Spania si Marea Britanie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri