Marea Britanie, Danemarca sau SUA sunt cateva dintre tarile in care tot mai multi romani aleg sa studieze, motivele variind de la numarul crescut de oportunitati educationale pana la sparanta de a gasi un trai mai bun. Cu toate acestea, majoritatea romanilor se intorc in tara dupa absolvire. Afla care sunt principalele motive ale acestora.
Principalul motiv invocat de tineri pentru a pleca la studii este reprezentat de oportunitatile sporite, fie ele educationale sau profesionale, existente in strainatate (36.21% dintre respondenti), in timp ce 27.15% dintre respondenti au declarat ca motivul este calitatea invatamantului de afara, iar 12.75% spun ca vor sa plece pentru experienta dobandita prin intermediul studiului in strainatate, se arata in studiul Educativa.

In acelasi timp, 6.28% spera sa gaseasca un trai mai bun in alta tara, 3.27% spun ca isi doresc sa se dezvolte personal si profesional, iar 3.11% dintre respondenti declara ca studiul afara le poate aduce un job mai bun.

Printre celelalte motive mentionate se numara si oferta educationala mai larga (lipsa domeniului de studiu dorit din oferta universitatilor romanesti), perfectionarea limbii straine sau diplome mai bine vazute.

Ce domenii sunt cele mai cautate si in ce tari

Domeniul cel mai interesant pentru studentii romani este business (20% dintre respondenti declarand ca vor sa studieze acest domeniu).

Pe locul al doilea se situeaza IT&Computer Science si marketing (17% fiecare), urmate la o distanta mica de economie (16%), jurnalism (15%) si limbi straine, management turistic, politica si REI (fiecare cu 14%).

Pe de alta parte, cele mai putin cautate domenii de studiu in strainatate sunt contabilitatea si istoria.

Privind tarile in care-si doresc sa studieze, destinatia preferata a Romanilor ramane Marea Britanie, 60% dintre respondenti declarand ca sunt interesati de studii in aceasta tara. Urmatoarele destinatii mentionate sunt Danemarca (32%), SUA (30%), Germania si Olanda (fiecare cu 29%).

Romania se afla pe locul 6, 25% dintre vizitatorii RIUF declarand ca sunt interesati de studii in tara natala.

Inapoi in Romania dupa absolvire

Cand vine vorba de intoarcerea in tara, potrivit studiului, doar 4% dintre respondenti au declarat ca nu s-ar mai intoarce deloc. Cei mai multi (61%) au spus ca s-ar intoarce pentru familie, prieteni, rude sau pentru Romania.

Urmatorul motiv mentionat de respondenti a fost un job bun sau dezvoltarea unei afaceri proprii (16%).

Romanii isi doresc sa se intoarca in tara si pentru a schimba ceva in mediul economic, politic si social romanesc (9%) sau sa aplice in tara cunostintele pe care le obtin studiind in strainatate (4%).

Studiul a fost realizat pe baza raspunsurilor a 3.444 de studenti.

A zecea editie a Romanian International University Fair (RIUF), cel mai mare targ de universitati internationale din Europa de Est, va avea loc pe data de 17-18 martie la Bucuresti, pe 20 martie la Timisoara si pe 22 martie la Iasi.
La editia de primavara RIUF, universitati din Marea Britanie, Germania, Franta, Olanda, Danemarca, Suedia, SUA si altele vor fi prezente prin reprezentantii lor.

La RIUF, tinerii pot afla de la reprezentantii universitatilor si de la consilierii educationali informatii despre studiul in strainatate, despre oportunitati de finantare si despre pasii necesari realizarii unei aplicatii de succes la o universitate internationala. De asemenea, tinerii pot sa participe la workshop-uri si seminarii, unde au oportunitatea de a dialoga cu romani studenti sau absolventi ai unor universitati prestigioase ce le vor impartasi din experienta lor academica si profesionala.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri