Relocati din alte tari sau veniti din dorinta de a-si deschide o afacere ori pur si simplu pentru a scapa de somajul din tarile de origine, mii de cetateni straini aleg sa munceasca in Romania. Mai exact, doar anul trecut au fost inregistrate peste 22.300 de contracte de munca, iar cifra este in crestere, dominante fiind industria textila, restaurantele si domeniul constructiilor.

Numarul salariatilor cetateni straini activi, care au muncit cu contract de munca in Romania, in anul 2013 a fost de 21.018 de persoane. Aceasta cifra este in crestere fata de anul anterior, cand in Romania au lucrat cu contract de munca 20.166 de persoane, potrivit datelor furnizate wall-street.ro de Inspectia Muncii.

Principalele tari din care provin salariatii cetateni straini sunt: Turcia, China, Italia, Ungaria, Republica Moldova, Bulgaria, Germania, Franta, Grecia si Filipine.

Cetateni straini

"Din totalul numarul de cetateni straini veniti cu contracte de munca din Romania 70% reprezinta persoane venite la munca, in mare masura pentru proiecte. In rest, regasim antreprenori straini care isi deschid businessuri in Romania (20%) si persoane stabilite in tara, prin casatorie sau relocare", a declarat pentru wall-street.ro Corina Anghel, specialist in comunicare in cadrul firmei de resurse umane APT Group.

Ce cauta strainii in Romania

Desi Romania nu se afla in topul tarilor pentru emigranti, sunt persoane care reusesc sa gaseasca la noi in tara oportunitati de cariera, iar aici poate fi vorba in special despre expati, pentru care relocarea in alta tara se poate constitui intr-o experienta tradusa in final printr-un pas inainte.

Altii vin in Romania pentru a scapa de existenta unui somaj ridicat in tara de origine sau in cautarea unei experiente multiculturale.

Experimentarea multiculturalitatii – este in special un drive pentru tinerii din organizatiile non-profit, care cutreiera lumea.

"Este o tendinta tot mai evidenta din partea angajatorilor in recrutarea vorbitorilor de limbi europene pentru centrele de tip shared services si in cererea de muncitori in constructii si industria usoara, in special textila", a explicat Anghel.

Emigranti in fabrici textile

Astfel, printre principalele motive pentru care angajatorii cauta cetati straini se numara cunoasterea limbilor straine “exotice” (nordice, slavone, germanice), lipsa de forta de munca autohtona, la salarii mici, pentru muncitori sau expertiza pentru activitati specifice din companiile multinationale.

Domeniile in care lucreaza cetatenii straini in Romania

In datele Ministerului Muncii se arata ca la nivelul anului 2013 numarul salariatilor cetateni straini activi a fost de 21.018 persoane, pentru care au fost incheiate 22.333 de contracte de munca.

In topul domeniilor in care activeaza acestia se numara Comertul cu ridicata al imbracamintei si incaltamintei (1.137 contracte), Restaurante (1.111 contracte) si Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale (755 contracte).

"Aproximativ 40% dintre contractele din domeniul comertului cu ridicata al imbracamintei si incaltamintei sunt semnate de manageri, parte dintre acestia avand si calitatea de antreprenori. Restul de 60% apartin in marea lor majoritate angajatilor din industrie, pe pozitii de vanzatori, soferi, manipulanti marfa. In restaurante 30% sunt manageri, 30% chefi, iar restul de 40% personal din unitati. In domeniul constructiilor domina muncitori specializati in diverse activitati", a explicat reprezentantul APT Group.

De asemenea, un numar important de cetateni straini lucreaza in consultanta, call-center si telecomunicatii.

"30% dintre contractele semnate in cadrul centrelor de intermediere telefonica apartin managerilor, restul, operatorilor de call-center", conform datelor APT.

Domeniu de activitate cetateni straini

Numar contracte cetateni straini

Comert cu ridicata al imbracamintei si incaltamintei 1.137 contracte
Restaurante 1.111 contracte
Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale 755 contracte
Transporturi rutiere de marfuri 653 contracte
Activitati de consultanta pentru afaceri si management 647 contracte
Activitati de contractare, pe baze temporare, a personalului 509 contracte
Activitati ale centrelor de intermediere telefonica (call-center) 497 contracte
Comert cu ridicata de componente si echipamente electronice si de telecomunicatii 424 contracte
Fabricarea painii, fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie 410 contracte
Activitati de inginerie si consultanta tehnic 390 contracte

Sursa foto: Emigrant, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri