Piata muncii din Romania este in continua schimbare, iar daca vrei sa fii mereu protejat de modificari, trebuie sa stii care sunt tendintele.

Fiecare an aduce cu sine noi trenduri in ceea ce priveste dinamica locurilor de munca. In 2017 se schimba cateva aspecte esentiale, despre care ar trebui sa afle atat companiile, cat si angajatii. Creste numarul posturilor vacante, cresc salariile si atentia pentru multumirea angajatilor, dar creste in acelasi timp si numarul angajatilor care castiga salariul minim pe economie. Iata cateva tendinte care vor face legea anul viitor pe piata muncii:

1. Creste nevoia de personal. Unde sunt cele mai multe posturi vacante si cele mai mari salarii

Numarul de posturi vacante a ajuns in prezent la maximul ultimilor ani, arata datele Institutului National de Statistica (INS). Bucurestiul este orasul cu cele mai multe locuri de munca, dar si orasul cu cele mai mari salarii din tara noastra. In Capitala, salariul mediu net se situeaza la 2.800 de lei pe luna.

Este limpede ca Bucurestiul este cel mai ofertant oras pentru majoritatea romanilor, indiferent de domeniul in care activeaza. Este suficient sa te uiti pe aceasta lista cu joburi in Bucuresti pentru a vedea ca oferta este foarte generoasa. Dupa cum vezi, o multime de companii angajeaza, si functiile pentru care exista posturi vacante sunt numeroase - de la vanzator la developer.

2. Anul viitor intra pe piata muncii tinerii din Generatia Z

In ultimii ani s-a vorbit foarte mult despre generatia Millennials (Y), care s-a individualizat pe piata muncii cu cerinte mari pentru angajatori. Millennials stau in medie 2 ani la un loc de munca, iar asta a facut ca angajatorii sa se straduiasca si mai mult sa-i tina in companie. Anul viitor, insa, pe piata ajung primii reprezentanti ai generatiei Z.

Tinerii din generatia Z vin cu noi cerinte, si mai ridicate. Potrivit visioncritical.com, cei din aceasta generatie au un spirit antreprenorial ridicat si nu se mai multumesc sa fie doar angajati. Ei isi doresc sa devina lideri, sa invete tot mai mult si sa-i invete si pe altii. Un alt factor important pentru acesti tineri este pasiune pentru domeniul in care activeaza. Pe ei nu-i va mai anima un salariu mare atata verme cat nu le place munca pe care o fac zi de zi.

3. Angajatorii vor fi tot mai preocupati de multumirea si pastrarea angajatilor

Este deja cunoscut faptul ca angajatii multumiti si fericiti sunt cei mai productivi si mai creativi. In consecinta, angajatorii sunt din ce in ce mai preocupati de multumirea salariatilor. Asta inseamna mai multe programe de wellbeing, beneficii mai multe, o atmosfera de lucru mai relaxata si un program flexibil.

Tot mai multe companii vor oferi pachete de beneficii generoase – de la asigurari medicale private la bonuri de vacanta sau programe de relaxare la birou. Odata cu pachetul de beneficii, si salariile romanilor vor creste, mai ales pentru cei care in prezent castiga sub media nationala.

4. Cei mai ravniti angajati vor fi developerii si persoanele care vorbesc limbi straine rare

In 2017 cei mai cautati specialisti vor fi programatorii si, alaturi de ei, cei care vorbesc limbi straine rare. Chineza, daneza, norvegiana sau japoneza sunt doar cateva exemple de limbi straine la mare cautare in companiile din tara noastra. Acestia nu sunt numai cei mai cautati angajati, ci si printre cei mai bine platiti, cu salarii de start de peste 2.500 de lei.

Acestea sunt principalele tendinte care vor domina piata muncii anul viitor, insa modificari vor mai aparea si pe parcursul anului. Cert este, insa, ca pentru angajatii romani din majoritatea domeniilor 2017 pare sa vina cu vesti bune.

Sursa foto: nd3000/Shutterstock, seyomedo/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri