Atunci cand vorbim despre a face cariera in domeniul resurselor umane este foarte dificil de precizat care sunt etapele ce trebuie urmate. De asemenea, nu putem vorbi de retete miracol care sa ne transforme peste noapte intr-un bun HR Manager.
"Nu putem vorbi de niste etape clare pe care ar trebui sa le parcurga cei care doresc sa lucreze in domeniul Resurselor Umane. Exista de exemplu, companii pentru care absolvirea Facultatii de Psihologie este singura conditie pe care o persoana trebuie sa o indeplineasca pentru a candida la un post in departamentul de resurse umane. In alte cazuri, experienta in domeniu este singura care conteaza, indiferent de studii", sustine Irina Mitrenga, Senior Consultant Smartbox.

Criteriile in functie de care o persoana este aleasa pentru un post in departamentul de resurse umane variaza de la o companie la alta tinand cont de structura acesteia, numarul de angajati sau domeniul de activitate. De asemenea, in functie de atributiile pe care o companie le acorda departamentului de HR, criteriile de selectie difera.

Exista companii in care departamentul de resurse umane se ocupa de tot ceea ce inseamna administrarea personalului, salarizare, gestiune sau realizarea cartilor de munca, dar si companii in cadrul carora atributiile acestui departement vizeaza exclusiv componenta de dezvoltare a Resurselor Umane.

Astfel, daca vorbim despre o companie care face parte din prima categorie, candidatul pentru functia de HR Manager trebuie sa fie o persoana organizata, sa aiba cunostinte de administratie publica, sa stapaneasca o serie de notiuni economice de baza, necesare pentru procesul de salarizare. In cazul in care o companie atribuie HR managerului functii legate de dezvoltarea resurselor umane, criteriile de selectie provin dintr-o arie diferita, iar candidatul respectiv trebuie sa fie un bun psiholog, sa dea dovada de excelente abilitati de comunicare, viziune dar si capacitatea de a gestiona conflicte.

In Romania, din ce in ce mai multe companii percep rolul departamentului de resurse umane in termeni de dezvoltare a echipei. Perceptia asupra HR managerilor a suferit de asemenea modificari. Acestia nu mai sunt comparati cu fostii "sefi de personal", evolutia functiei in sensul dezvoltarii si al motivarii angajatilor fiind deja evidenta.

Un bun HR manager trebuie sa pastreze in permanenta contactul cu angajatii companiei si sa receptioneze feed-back-ul transmis de salariati legat de procesele desfasurate in cadrul organizatiei. "Intr-o oarecare masura, putem spune ca managerul de resurse umane este puntea de legatura dintre angajati si factorii decizionali ai companiei. De asemenea, este foarte important ca acesta sa fie fin psiholog, aceasta trasatura fiind necesara in intreprinderea principalelor activitati de resurse umane: recrutare si evaluare", a declarat pentru Wall-Street Irina Mitrenga.

Care sunt insa preferintele companiilor atunci cand opteaza pentru o persoana noua in functia de HR Manager. In general, varianta aducerii unei persoane din afara este preferata de majoritatea companiilor. O dovada a acestei tendinte poate fi sustinuta si de cererea tot mai mare din partea agentiilor de recrutare pentru functia de manager de resurse umane.

Desi, aparent ar fi benefic pentru companie sa numeasca in functia de HR manager o persoana din interior, intrucat aceasta ar cunoaste mai bine personalul decat un "outsider", organizatiile opteaza foarte rar pentru aceasta varianta. "Cunoasterea personalului nu reprezinta un criteriu in aceasta alegere. Pe scurt, companiile prefera persoane din afara, cu experienta, deja instruite. Prin numirea unui membru al organizatiei in functia de HR manager compania ar trebui sa investeasca enorm – nu numai financiar, cat si in instruirea si formarea lui profesionala", sustine Irina Mitrenga.

Chiar daca in Romania nu exista institutii de invatamant universitar strict pe domeniul de resurse umane, numarul HR managerilor bine pregatiti este din ce in ce mai mare, aceasta meserie devenind una puternic profesionalizata, atat datorita procedurilor implementate de companiile multinationale, cat si datorita cursurilor organizate in afara tarii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri