In momentul in care un candidat decide sa aplice pentru un job, CV-ul lui - toti anii de munca si experienta - trebuie strans in cateva pagini evaluate de un recruiter care nu a lucrat niciodata in domeniul de activitate al candidatului.
Asadar, CV-ul trebuie sa fie perfect pentru a depasi cu success proba eliminatorie, in care cautator-ul de job nu a ajuns fata in fata cu managerul si cu recruterii, cand le-ar putea castiga simpatia.

BusinessWeek a intocmit pentru cei care sunt inca neangajati un top al celor mai frecvente cinci greseli ale unui CV care nu stie sa persuadeze si sa cucereasca dintr-o rasuflare angajatorul.

1. CV-ul trebuie sa fie o reprezentare a cunostintelor candidatului. Evitati sa mentionati statutul civil, varsta, date despre familia dumneavoastra sau hobby-uri. Chiar daca aveti pasiuni pentru sporturi sau alte activitati, nu este necesara mentionarea acestora, decat daca ele au relevanta in raport cu natura slujbei. Angajatorul dumneavoastra poate afla toata aceste date printr-o cautare a numelui dumneavoastra pe conturile retelelor sociale – Facebook sau MySpace. Informatiile personale sunt de obicei irelevante si cer timp pentru a fi parcurse, timp de care angajatorul, cel mai probabil, nu dispune. Un adevar inconvenabil despre recrutare este acela ca angajatorul alege pentru interviul fata in fata, bazandu-se pe informatia furnizata de candidati, deci alegerea sa poate fi influentata de informatiile suplimentare din CV.

2. Punctarea in CV a fiecarui job avut inca de pe perioada adolescentei.
O slujba de chelner la unul dintre restaurantele cunoscute sau un job de operator pentru introdus date nu sunt informatii neaparat relevante daca vrei sa te angajezi pe un post de middle sau top management. Daca primele contacte cu piata fortei de munca nu sunt relevate pentru postul curent, evitati mentionarea lor. Adoptati acest mod de gandire: Postul meu de vanzator part-time intr-un supermarket are vreo relevanta in obtinerea postului de PR Executive? Daca nu, stergeti-l fara regrete din CV. Aceeasi metoda este valabila si in cazul internship-urilor. In cazul in care un candidat are o experienta mai bogata de cinci ani intr-un anumit domeniu, atunci internship-ul nu mai este relevant.

3. Un CV mai lung de doua pagini va plictisi recruiterul si va diminua sansele pentru a obtine interviul dorit. Intocmirea unui CV scurt poate fi un proces dificil pentru persoanele care au acumulat o experienta de munca semnificativa. Cu toate acestea, indiferent de anii petrecuti la diverse job-uri, infraneaza-ti tentatia de a scrie in detaliu tot ce ai realizat. O varianta inteleapta este aceea de a lista in CV realizarile pe care le-ai obtinut in trecut si nu o fisa detaliata a posturilor.

4. Nu folositi pronume personale in descrierile activitatilor realizate.
Scrierea CV-ului la persoana intai este total contraindicata din cauza emfazei aruncata asupra celui care scrie si a timpului crescut alocat citirii de catre recruiter. De asemenea, trebuie evitata folosirea persoanei a treia. Exemplu: “Ea are 15 ani de experienta”.

5. Atasarea in cadrul CV-ului a scrisorilor de recomandare primite de la sefi este o practica eronata.
Candidatul nu trebuie sa puna pe tava absolut toate informatiile pozitive la adresa sa, ci sa pastreze un as in maneca pentru interviul fata in fata. Daca o companie doreste sa vada cateva recomandari inainte de angajare, cel mai probabil le va cere. Nu este nevoie sa le oferiti in avans.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri