Recrutarea online capata proportii. Totusi, indiferent ca folosesti metoda clasica sau varianta online pentru a-ti cauta un job, scrisoarea de intentie este cea care te diferentiaza de cei cu care concurezi pe aceeasi pozitie.
Iata mai jos cateva raspunsuri la cele mai frecvente intrebari legate de realizarea unei scrisoare de intentie.

1. Trebuie sa scriu scrisoare de intentie de mana?

Scrisoare de intentie poate fi scrisa la calculator si printata numai cu cerneala neagra. Trebuie semnata de mana, caz in care ar trebui sa folosesti un stilou de calitate.

2. Cat de lunga ar trebui sa fie scrisoarea de intentie?

Nu depasii o pagina format A4. Aranjeaza textul in asa fel incat sa apara centrat (in stilul “justified”) in pagina.

3. Cui ma adresez in scrisoare?

Daca ai numele angajatorului adreseaza-te acestuia, daca nu incearca sa afli un nume pe pagina de internet a firmei sau telefonand si intreband cine este directorul departamentului de Resurse Umane. Daca nu reusesti sa afli, atunci adreseaza-te cu Stimata/Stimat Doamna/Domn.

4. Cand ar trebui sa trimit o scrisoare de intentie?

Scrisoarea de intentie trebuie trimisa intotdeauna impreuna cu CV-ul.

5. Cum ar trebui sa inchei scrisoare de intentie?

O scrisoare de intentie este o scrisoare de afaceri si drept urmare ar trebui sa se incheie cu “Cu sinceritate/Al dvs. cu stima”.

6. Care sunt punctele principale pe care ar trebui sa le include in scrisoarea de intentie?

Primul paragraf – mentioneaza pentru ce post aplici si de ce esti cel mai bun candidat pentru postul respectiv.

Al doilea paragraf – ofera detalii despre cum poti contribui tu in cadrul companiei si care sunt calitatile tale care te fac potrivit pentru postul respectiv.

Al treilea paragraf – scrie despre telurile tale legandu-le de domeniul companiei si de postul pentru care aplici. Solicita un interviu cititorului atunci cand doreste si comunica ca vei pastra legatura.

Concentreaza aceste informatii in maxim patru paragrafe, incluzand o adresa de contact si semnatura.

7. Pot trimite aceeasi scrisoare de intentie tuturor anunturilor?

Este preferabil sa-ti personalizezi fiecare scrisoare in functie de anuntul pentru care aplici. Este foarte usor pentru un angajator sa respinga scrisorile tip.

8. Ce trebuie sa fac dupa ce am trimis o scrisoare de intentie?

Tine minte cand ai trimis scrisoarea si revino cu un telefon dupa aproximativ o saptamana. In timpul in care astepti raspunsul de la o companie, continua sa aplici si la alte anunturi.

9. Sa folosesc fonturi diferite si ce tip de hartie sa folosesc?

Aceasta este o scrisoare formala deci nu folosi fonturi stilate - ramai la Times New Roman sau Arial. Trebuie sa fie cerneala neagra pe coala alba. Printeaza scrisoarea pe acelasi tip de coala ca si la CV.

10. Ce tip de exprimare sa folosesc?

Foloseste ceva simplu, evita cliseele si frazele prea comune. Incearca sa nu folosesti prea multe formulari de genul “Pot, Am, Sunt” la inceputul propozitiilor. Limbajul trebuie sa fie ferm si usor de inteles, foloseste multe verbe de actiune; evita abrevierile si jargoanele.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri