Omul de afaceri Ilie Carabulea, proprietarul holdingului Atlassib, a declarat ca pretul petrolului ar putea creste in urma conflictului din Libia, iar o majorare cu cel putin 10% a pretului carburantilor va duce la intrarea in faliment a jumatate din transportatorii din Romania.
"Daca costul carburantilor mai creste cu 10%, cel putin jumatate dintre firmele de transport rutier din Romania intra in faliment", a spus Carabulea, proprietarul celei mai mari companii locale de transport rutier de persoane, Atlassib Sibiu, informeaza Mediafax.

El a aratat ca aproximativ jumatate din costurile de exploatare ale unei companii de profil sunt cu carburantii.

"Daca petrolul se scumpeste, am mierlit-o. De aceea transportatorii privesc cu ingrijorare continuarea conflictului din Libia, care va duce la cresterea pretului petrolului", a afirmat omul de afaceri.

El a explicat ca profitul Atlassib s-a diminuat in ultimul an, ca urmare a cresterii pretului motorinei.

"In ultimul an, cheltuielile firmelor de transport cu combustibilii au crescut semnificativ, iar profiturile au fost afectate", a mai spus Carabulea.

De la inceputul anului, companiile petroliere au scumpit carburantii de sase ori, iar preturile au urcat cu 3-4%. Carburantii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 pretul a avansat cu 13%.

Companiile petroliere din Romania explica de cele mai multe ori cresterile preturilor carburantilor prin evolutia cotatiilor internationale ale petrolului.

Pretul petrolului a urcat cu peste 20% de la inceputul acestui an si a trecut de 115 dolari/baril, iar problemele din Orientul Mijlociu si Africa de Nord ar putea mentine acest trend in viitorul apropiat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri