Producatorii agricoli nu se inghesuie sa solicite ministerului de resort prime la export. Desi ministrul Agriculturii s-a aratat dispus sa acorde subventii pentru producatorii care vor sa exporte, majoritatea nu se gandesc sa ceara acest sprijin. Motivul: nu au ce exporta."Asteptam cereri de la producatorii de vin, legume, zahar, preparate din carne si lapte care vor sa exporte in tarile din afara UE. Acestia au la dispozitie peste 400 miliarde lei si cu cat depun cererile mai repede, cu atat mai bine pentru ei. Din pacate, pana acum nu am primit nici o solicitare de la patronate", ne-a declarat Constantin Popescu, sef serviciu in Ministerul Agriculturii. El a mentionat ca anul trecut au fost acordate prime la export doar producatorilor de vin, pentru ca numai acestia au solicitat. Oricum, din cei 8.080 hl care puteau fi exportati, cereri s-au depus pentru doar 1.400 hl. In 2004 au fost alocate 3 miliarde lei si s-au utilizat doar 550 milioane lei, fiind acordati 450.000 lei/hl. Si anul acesta, producatorii de vin vor fi primii care se vor inscrie pentru subventia la export. "Astazi (ieri - n.r.) ne ducem la minister pentru a depune documentatia. Vrem sa exportam 100.000 hl vin linistit si 200.000 sticle de sampanie. Pentru fiecare hl vrem o prima de 54 dolari, adica aproximativ 15.600 lei/sticla. In total, subventia pentru vin ar trebui sa fie de 5.481.000 dolari, adica 127 miliarde lei", ne-a declarat Petre Mocanu, presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole. Spre deosebire de producatorii de vin, reprezentantii celorlalte patronate nu se inghesuie la prime la export. "Fabricile de zahar nu acopera nici productia interna, ce sa exporte? Nu depunem nici o cerere deocamdata. Daca vreo fabrica va reusi sa incheie un contract in strainatate la un pret mai mic decat cel intern, atunci se va pune problema unei prime la export. Va fi insa foarte greu si cred ca Romania va importa, chiar si zahar alb, si dupa 2007", ne-a precizat Gheorghe Bejan, directorul Patronatului Roman al Zaharului. In aceeasi situatie se afla si firmele de mezeluri, care sunt nevoite sa importe materie prima destul de scumpa. "Avem voie sa exportam doar preparate cu termen de valabilitate mare, cum este salamul de Sibiu sau conservele. In plus, pentru ca s-au facut anumite vaccinuri pana anul trecut, va trebui sa mai asteptam cativa ani pana vom avea liber pe piata internationala. Si daca am putea, nu am avea unde sa vindem. O piata de desfacere ar putea fi zona fostei Uniuni Sovietice, dar nu ma tenteaza sa ma duc la ei dupa bani", ne-a declarat Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii. Nici producatorii de branzeturi nu sunt intr-o situatie care sa le permita exportul, ei neasigurand nici necesarul intern. "Am putea avea cereri abia din vara, dar exporturile vor fi mici", a spus Florea Popescu, presedintele Asociatiei Patronale a Laptelui. O incercare sunt dispusi sa faca crescatorii de pasari. Ei vor sa ceara o prima la export de 300 euro/tona pentru 10.000 tone. "Daca ni se va da o suma mai mica nu vom putea exporta, pentru ca va fi nerentabil. Oricum, deocamdata nu am primit nici o cerere", ne-a precizat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari.