Pietele de gaze si energie sunt departe de a asigura o concurenta activa, iar investitorii straini si-au pierdut increderea in aceste sectoare, apreciaza Societatea Academica din Romania (SAR), intr-o evaluare a activitatii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"ANRE continua sa fie excesiv de concentrata pe stabiliarea preturilor pentru activitati competitive (productie si furnizare), in loc sa promoveze concurenta pe piata de energie ori de cate ori este posibil si sa reglementeze numai atunci cand est necesar, asa cum ar trebui sa functioneze orice reglementator modern", se arata in evaluarea facuta de SAR, potrivit Mediafax.

Totodata, ANRE este supusa presiunilor politice "atat formale, cat si informale", fiind subordonata premierului, potrivit SAR.

Otilia Nutu, expert al SAR, a afirmat ca fara investitori privati Romania nu va putea sa realizeze investitiile necesare in sectorul energetic. In opinia ei, activitatea ANRE s-ar putea imbunatati in 2012 si 2013, daca Guvernul nu o va mai controla politic, iar conduerea Autoritatii ar fi mai transparenta si ar fi numita pe criterii de performanta, iar nu politic.

Directorul Dispecerului de energie din cadrul Transelectrica (TEL), Marian Cernat, a afirmat in conferinta ca Romania are o piata liberalizata a energiei electrice, dar nu toti consumatorii folosesc acest avantaj.

Cernat a adaugat ca pe piata nu exista o competitie reala intrucat nu exista concurenta intre producatorii de energie, care au costuri de productie foarte diferite.

"Daca maine obligam consumatorii sa isi achizitioneze energia de pe piata libera va creste pretul la nivelul ultimului producator in ordinea de merit, adica la o suta si ceva de euro pe MWh, pentru ca avem o structura de producatori cu costuri foarte diferite, de la 20 la 120 euro/MWh. Nu avem producatori cu costuri foarte apropiate, astfel incat competitia sa fie la cativa euro", a spus Cernat.

Jean Constantinescu, expert pe piata de energie si fost presedinte al ANRE a afirmat ca Autoritatea "tine artificial" pretul reglementat la energie, ceea ce "distorsioneaza piata si falsifica toate judecatile", doar pentru a mentine in viata niste producatori ineficienti.

"Consumatorii casnicii nu au interesul sa iasa din sectorul reglementat, iar cei mijlocii nu au de unde sa ia energia pentru ca deja au luat-o altii mai mari ca ei. Se mentin niste contracte care scot din piata foarte multa energie ieftina", a spus Constantinescu.

Continuarea stabilirii preturilor este "un lucru deosebit de ingrijorator", iar ANRE nu isi respecta uneori chiar propriile reglementari privind stabilirea preturilor, se arata in evaluarea SAR.

Potrivit unui sondaj realizat de SAR, persoanele chestionate cu privire la liberalizarea completa a preturilor energiei au afirmat ca preturile ar creste cu aproape 25% pentru utilizatorii casnici si ar scadea cu 35% pentru intreprinderile mici. De asemenea, preturile platite de consumatorii mari ar ramane in parte parte la fel, cu exceptia a doua societati din industria otelului si aluminiului care au contracte preferentiale cu Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie din Romania.

In opinia directorului de afaceri corporatiste din OMV Petrom (SNP), Razvan Nicolescu, prin liberalizarea pietei de gaze naturale Romania ar putea deveni intr-un interval de 7-8 ani al treilea mare exportator de gaze din Europa, dupa Danemarca si Olanda.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri