Compania Elis Pavaje (Alba Iulia), unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de pavaje, a inregistrat un profit net de 1,5 milioane de lei (350.000 de euro) in 2010, pe fondul scaderii afacerilor cu 5%.
“Profitul pe care l-am obtinut anul trecut este unul bun, avand in vedere ca este criza si ca traim intr-o lume nebuna”, spune Emil Elisiu Gota, directorul general Elis Pajave, companie pe care o controleaza in mod egal alaturi de fratele sau, Vasile.

Producatorul de materiale de constructii a realizat o cifra de afaceri de 57 de milioane de lei (13,5 mil. euro) in 2010
, in scadere cu 5% fata de 2009, pe fondul diminuarii veniturilor generate de serviciile de montaj. In schimb, vanzarile companiei au avansat cu 10% in volum anul trecut, fata de 2009, insa reducerile de preturi practicate pe piata au muscat din valoarea businessului.

In toamna anului trecut, compania miza pe o majorare cu circa 10% a cifrei de afaceri din 2010, pe fondul majorarii portofoliului de produse.
Cu toate acestea, societatea a reusit sa-si imbunatateasca marja de profit in 2010, de la 0,26% in 2009, la 2,63%.

Pentru 2011, compania si-a bugetat o crestere cu 14% a cifrei de afaceri, pana la 65 de milioane de lei (16 mil. euro), in conditiile in care se asteapta la o majorare a vanzarilor atat pe zona industriala, cat si cea rezidentiala.

“2011 a inceput bine. Sunt foarte multe cereri pentru pavaje industriale si au inceput sa creasca solicitarile si pe zona rezidentiala. Cei care si-au construit case in ultimii ani au preferat sa nu investeasca in pavaje, din cauza lipsei banilor. Sunt convins insa ca in 2011 oamenii vor incepe sa-si paveze curtile sau aleile”, afirma Gota.

Elis Pavaje a inregistrat afaceri de 6,5 milioane de lei (1,5 mil. euro) in primul trimestru din 2011, in crestere cu 38% fata de primul trimestru din 2010.

Printre companiile pentru care Elis a livrat pavaje industriale in primele trei luni ale anului se numara si producatorul de tevi si profile din otel Mairon Galati. In 2010, Elis a pus pavaje in Petrom City, sediul de 130 de milioane in care OMV Petrom, cea mai mare companie de pe piata locala, s-a mutat la sfarsitul anului trecut. Printre celelalte proiecte in care a fost implicata anul trecut compania se numara parcul Tineretului (Bucuresti), Swan Office & Technology Parc (Bucuresti), magazinul Hornbach din localitatea Balotesti (judetul Ilfov) sau magazinul OBI Berceni (Bucuresti).

Producatorul de materiale de constructii se astepta ca ponderea sectorului rezidential in totalul vanzarilor sa se majoreze la 30% in 2011, fata de pragul de 25% din 2010.

“Principalele provocari din 2011 pentru business vor fi intrarea in cat mai multe proiecte finantate din fonduri europene si participarea cu produse la autostrada Nadlac-Sibiu, avand in vedere ca s-au anuntat castigatorii licitatiei. De asemenea, o mare provocare va fi si presiunea pe pret, exercitata de piata”, mentioneaza Emil Elisiu Gota.

Actionarul producatorului de materiale de constructii apreciaza ca iesirea economiei din recesiune i-ar putea readuce pe oameni pe calea consumului.

“Cu siguranta ca daca economia va creste si oamenii vor incepe sa-si faca gard sau sa-si puna pavele. Totusi, iesirea din recesiune a economiei nu se va simti imediat in consum, dar va evea un efect. Cred ca va dura un trimestru, dupa revenirea economica, pana cand oamenii vor incepe sa cumpare”, subliniaza Gota.

Compania va investi circa un milion de euro in acest an, in eficientizarea productie si in constructia unei hale pentru producerea si depozitarea unor materiale noi. Anul trecut, investitiile s-au ridicat la 400.000 de euro.

Elis Pavaje are aproximativ 350 de angajati si o retea de peste 100 de distribuitori.

Capacitatea de productie a companiei se ridica la 8.000 de mp/zi de pavaje si este distribuita in cele doua fabrici, localizate la Petresti (judetul Alba) si Stoenesti (judetul Prahova).

Piata de prefabricate mici (pavaje rezidentiale, industriale, dale pentru terasa, borduri, rigolete etc.) este estimata de Gota la aproximativ 75 de milioane de euro.

Principalii competitori ai companiei sunt Semmelrock, Elpreco Craiova si Symmetrica (Suceava).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri