Enterprise Investors (EI), una dintre cele mai mari companii de private equity din Europa Centrala si de Est, vrea sa stranga 650 de milioane de euro pentru un nou fond de investitii, al optulea, care vizeaza Romania si alte tari din regiune, potrivit Mediafax.
Banii din fondul anterior ( Polish Enterprise Fund VI, cu un capital de 658 milioane de euro, n.r.) sunt aproape epuizati si de aceea vrem sa ridicam alt vehicul de investitii. Acesta va fi similar cu celelalte fonduri de private equity detinute de companie, iar suma alocata Romaniei este in functie de oportunitatile de investitii. Vrem sa inchidem acest fond cat mai repede", a declarat Cristian Nacu, partener Enterprise Investors.

La formarea noului fond, care se va numi Polish Enterprise Fund VII, ar putea participa si Banca pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) cu pana la 80 de milioane de euro. Fondul va viza companiile din Europa Centrala si de Sud-Est.

Prin fondurile de capital de risc, in cele mai multe cazuri, EI investeste cel putin 30-50 milioane euro in schimbul unor pachete majoritare de pana la 100% din companie. In general, domeniile vizate sunt retail, farma, bunuri de consum, materiale de constructii si servicii financiare.

Compania are active doua fonduri de investitii - Polish Enterprise Fund VI si Enterprise Venture Fund I.

In total, EI a investit pana in prezent peste 160 milioane euro in companii romanesti din diverse sectoare, portofoliul Enterprise Investors cuprinzand Macon Deva, Siveco si Profi.
Enterprise Investors administreaza sapte fonduri, capitalul total strans pana in prezent ridicandu-se la 1,7 miliarde euro. Fondurile administrate de Enterprise Investors au investit un total de 1,4 miliarde euro in 120 companii din mai multe sectoare. Aceasta cifra include 946 milioane euro investite in 105 companii din Polonia si 455 milioane euro investite in 16 companii din regiune.

Fondurile administrate de EI au vandut participatiile din 92 de companii, obtinand profituri de 1,7 miliarde euro.

Printre investitorii in fondurile EI se numara Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, JP Morgan, Morgan Stanley, MetLife, Swiss Life, Frank Russell, GE si Allianz.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri