Mai mult de 90% din productia zmeura, afine, mure, macese, catina si paducel obtinuta de Regia Padurilor este vanduta pe pietele vestice, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Romsilva, Simion Maftei.

Mai mult de 90% din productia zmeura, afine, mure, macese, catina si paducel obtinuta de Regia Padurilor este vanduta pe pietele vestice, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Romsilva, Simion Maftei.

Romsilva este cel mai mare produator de fructe de padure din Romania. Asta si pentru ca in acest caz se poate vorbi de o productie organizata, in timp ce micii proprietari care si-au primit padurile nu au reusit sa se asocieze astfel incat sa poata vinde cantitati mari pe piata. Din aceasta cauza, procesatorii de fructe de padure se gandesc chiar sa apeleze la importul de materie prima.

Orkla Food este unul dintre procesatorii de fructe de padure din Romania. Directorul general al socetatii, Aliz Kosza, a declarat, pentru NewsIn, ca dezorganizarea de pe piata interna a fructelor de padure determina societatea sa se orienteze catre importuri.

Pentru anul 2006, Romsilva estimeaza o produtie de fructe de padure de circa 6.500 tone, relativ egala cu cea din anul precedent. Cantitatea de fructe de padure realizata in 2005 a fost de circa 6.750 tone, mai mult de 90% fiind exportata in tari precum Germani, Austria, Italia si Franta. Consumatorii din aceste tari prefera produsele in stare refrigerata, dar importa cantati mari si pentru industria farmaceutica.

Surse din piata sustin ca pretul extern la fructele de padure a crescut, in acest an cu cateva sute de euro pe tona.

"Si pentru acest an intentionam sa ne axam pe export, mai ales ca in acest an se inregistreaza o crestere a preturilor oferite de partenerii externi", a declarat, joi, pentru NewsIn, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva, Simion Maftei.

Pentru 2006, cele mai solicitate fructe de padure la export sunt afinele, zmeura si murele, in contextul in care oferta altor tari este diminuata fata de anii trecuti. Si in Romania, sezonul de recoltare a fructelor de padure a inregistrat intarzieri din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. In prezent, are loc recoltarea afinelor, pentru care exista deja stabilite contracte la export.

Valoarea exportului de fructe de padure din anul 2005, a reprezentat circa 22% din exportul total realizat de Romsilva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri