Angajatorii din domeniul auto cauta muncitori pentru fabricile pe care le au in vestul tarii si sunt dispusi sa le ofere salarii decente, iar celor care vin din alte zone ale tarii cazare si transport. Muncitorii necalificati sunt la mare cautare, iar salariile oferite acestora pot sa ajunga pana la 2.000 de lei brut pe luna, potrivit datelor furnizate wall-street.ro de compania de recrutare Adecco.

"Cei mai cautati raman muncitorii necalificati (in companiile din vestul tarii n.red). Jumatate din cererea venita de la companiile industriale din vestul tarii este legata de acest segment. Se cauta angajati in special pentru industria auto si electronica (asamblare). 30% din cereri sunt pentru muncitori calificati si restul de 20%, pentru servicii", a declarat Ciprian Daraban, manager national de operatiuni in cadrul Adecco.

Astfel, potrivit acestuia, in vestul tarii nu se mai ofera salariul minim la angajare pentru muncitori, angajatorii adaugand cateva sute de lei in plus.

In prezent, salariul minim in Romania este de 1.250 de lei brut, respectiv 917 lei net.

Salariile au crescut in ultimul an

"Salariile pleaca de la 1.350 lei brut si ajung, ca exceptie, la 2.000 lei brut pe luna pentru anumite firme din domeniul auto. In zona de vest, Timisoara si Arad in special, salariile au crescut cu 10% in ultimul an. In cazul muncitorilor, ca beneficii standard, ei primesc bonuri de masa si transport gratuit. La acestea se adauga bonusuri de performanta, legate de calitate, de cantitatea produsa si mai nou, asigurari medicale", a aratat acesta.

Desi par sa faca eforturi pentru gasirea candidatilor si retentia lor, companiile din aceasta parte a tarii sunt afectate de lipsa candidatilor.

Multi dintre candidati nu au experienta, iar fluctuatia personalului este foarte ridicata

In aceste conditii, agentiile de recrutare incearca sa aduca oameni din sudul tarii, mai ales ca in aceasta zona oferta locurilor de munca este destul de redusa. Insa procesul nu este deloc unul usor.

"Incercam sa recrutam pentru Timisoara si Arad, dar cu rezultate limitate. Pe langa costul relocarii, mai exista si provocari culturale: fostii mineri din sud-vest nu sunt obisnuiti cu mediul industrializat, organizat, iar multe femei din aceeasi zona au fost casnice, iar acum sunt mai greu de recrutat", a explicat Ciprian Daraban.

Adecco Romania, parte a grupului Adecco, cu sediu la Zurich, este cel mai mare jucator din domeniul resurselor umane, cu o cifra de afaceri de peste 70 de milioane de euro, in 2015. Compania gestioneaza peste 8.000 de persoane angajate temporar, are o baza de date cu peste 400.000 de candidati si deserveste zilnic 450 de clienti. Echipa Adecco numara in Romania 160 de persoane, iar serviciile oferite au o plaja foarte larga, de la recrutare si selectie, la outsourcing, recrutare in masa, dar si outplacement si training.

Iti recomandam si articolul Angajari pe banda rulanta in vestul tarii: companiile cauta de la muncitori necalificati la IT-isti, platiti cu 4.500 de euro

Sursa foto: Minerva Studio, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri