Datoriile rafinariei Rafo Onesti catre stat vor fi platite de actionarul majoritar, firma Calder-A, pana la sfarsitul anului, astfel incat rafinaria sa fie repornita in luna ianuarie, a declarat actionarul majoritar al firmei Calder-A, Iakov Goldovskiy.
Am trimis saptamana trecuta o scrisoare catre Ministerul Finantelor Publice pentru a ne exprima, inca o data, intentia de a cumpara datoriile pe care rafinaria le are fata de stat si speram sa primim un raspuns favorabil in timpul cel mai scurt, astfel incat sa repornim rafinaria, a afirmat Iakov Goldovskiy, in cadrul unei conferinte de presa care a urmat Adunarii Generale a Actionarilor rafinariei, potrivit NewsIn. El a precizat ca aceste datorii se ridica la 250 de milioane de dolari, incluzand penalitatile.

Potrivit acestuia, firma pe care o reprezinta a finalizat, saptamana trecuta, toate platile catre AVAS prevazute in contractul de privatizare, in valoare de sapte milioane de dolari, si si-a exprimat speranta ca, pana la sfarsitul anului, sa primeasca acordul de novatie din partea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Nu exista nici un motiv pentru ca AVAS sa nu recunoasca novatia, din moment ce ne-am indeplinit toate obligatiile din contractul de privatizare, a sustinut Goldovskiy.

Cu ocazia Adunarii Generale a Actionarilor Rafo, noul administrator al rafinariei, IVG Investment & Management a luat locul firmei V&V Trading Company, al carei contract a expirat. Totodata, in AGA a fost aprobata conversia datoriilor catre stat in actiuni, astfel ca, daca aceasta decizie ar fi aprobata de stat, firma Calder-A ar detine 54%, iar statul, prin Ministerul Finantelor Publice, AVAS si Directia Generala a Vamilor, ar avea o participatie de 42% din rafinarie, actiuni pe care Calder- A urmareste sa le cumpere, pentru a detine 96% din rafinarie. Actionarii firmei Calder-A sunt Iakov Goldovskiy cu o participatie de 80% si Todor Batkov, care detine 20 %.

Mai mult, fostul manager al Rafo, Marin Anton, a precizat ca firma Calder-A a cumparat compania Balkan Petroleum Ltd., care a detinut in jur de 98% din Rafo, devenind, la randul ei, actionar majoritar al rafinariei. Astfel ca nici macar nu ar fi necesara novatia, insa vrem sa avem toate aprobarile necesare, ca sa nu mai existe nici o speculatie in ceea ce priveste datoriile Rafo catre stat, a mai spus Anton.

Anton a adaugat ca, in cadrul Adunarii Generale a Creditorilor, care a avut loc tot luni, ca acestia au hotarat prelungirea cu un an a termenului de finalizare a planului de reorganizare, care ar fi expirat la 8 decembrie 2006. Aceasta decizie a fost luata in conformitate de legislatia in vigoare. Tribunalul de la Brasov va lua act de prelungirea acestui termen pe 18 ianuarie 2007, a mai afirmat Anton.

Iakov Goldovskiy a precizat ca rafinaria nu poate fi pusa in functiune inainte de luna ianuarie 2007, intrucat trebuie rezolvate intai problemele de ordin juridic pentru a putea obtine credite din partea institutiilor financiare, care trebuie sa cunoasca situatia rafinariei, precum si pozitia Guvernului si a creditorilor. Misiunea noastra este sa aducem rafinaria la cele mai inalte performante. Suntem siguri ca dupa rezolvarea problemelor de ordin financiar rafinaria va deveni profitabila, a spus Andre Geens, presedintele IVG Investment & Management. El nu a vrut sa precizeze insa care este planul de afaceri al rafinariei, afirmand ca, dupa rezolvarea situatiei juridice, vor fi demarate investitiile pentru dezvoltarea rafinariei.

Marin Anton a mai precizat ca se doreste cresterea capacitatii de rafinare a Rafo, astfel incat, impreuna cu rafinaria de la Darmanesti, sa produca 10.000 de tone de titei pe zi. Potrivit lui Anton, rafinaria are, in acest moment, 2.524 de angajati.Iakov Goldovskiy a mai precizat ca firma pe care o reprezinta este interesata de preluarea Carom Onesti, insa nu a participat la prima licitatie pentru cumpararea caietului de sarcini, intrucat pretul de pornire este prea mare. Am fost la Carom si m-am speriat de ce am gasit acolo. Astfel de intrprindere ar putea costa si un dolar, iar pretul de pornire, adica 47 milioane de euro, este prea mare. Ne intereseaza Carom Onesti, insa doar atunci cand va avea un pret rezonabil, a subliniat Iakov Goldovskiy.

Prezenta la Rafo Onesti, campioana la gimnastica, Nadia Comaneci, simbolul mediatic al Rafo, a subliniat importanta rafinariei pentru comunitatea din Onesti. Aproape 90% din Onesti inseamna Rafo, iar repornirea rafinariei este un pas important pentru cei de aici si pentru viata sociala a orasului, a spus Nadia Comaneci. Ea a adaugat sa urmareste o colaborare cu Rafo pentru modernizarea liceului din localitate, care ii poarta numele.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri