Actionarii Avicola Iasi au aprobat ipotecarea unor active din patrimoniu, in favoarea omului de afaceri Gigi Becali, in contul unor investitii de peste 9,761 milioane lei, pe care el le-a realizat in societate, potrivit unui comunicat al companiei trimis, luni, la Rasdaq
Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor de la Avicola din 13 noiembrie 2006 a decis sa constituie o ipoteca de rang II asupra unor active in favoarea creditorului Gigi Becali, ca urmare a finantarii de 9,761 milioane lei, realizate in perioada aprilie-septembrie 2006.

Pentru a acoperi valoarea finantarii, Avicola a pus ipoteca in favoarea lui Gigi Becali pe 74,5% din mijloacele fixe in valoare de 30,436 milioane lei, reprezentand 22,676 milioane lei, precum si pe toate terenurile pe care le detine, in valoare de 2,799 milioane lei, potrivit comunicatului societatii.

Actionarii au aprobat ipotecarea urmatoarelor active: sediul administrativ, abatorul de pasari din Targu Frumos, 12 ferme de productie, un teren platforma din Letcani cu trei ferme si un sediu administrativ, un teren platforma in Razboieni cu ferme, incubatie si fabrica de nutreturi combinate (FNC) si Abatorul vechi.

Reprezentantul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor a votat impotriva ipotecarii activelor de la Avicola pentru ca nu s-a facut o evaluare a acestora, ci au fost inscrise la valoarea contabila ramasa.

Dupa preluarea pachetului majoritar de actiuni de la Avicola, Gigi Becali a finantat societatea cu peste 262,5 miliarde lei pentru plata furnizorilor de utilitati si materii prime, materiale si material biologic, pentru achitarea datoriilor la bugetul de stat, bugetele locale, a creditelor fata de banci, precum si pentru realizarea unor investitii in utilaje, mijloace de transport si spatii de productie.

"Am investit pana acum aproape 10 milioane euro in Avicola si este normal sa am o garantie, este doar o formalitate, asa se face", a declarat pentru NewsIn Gigi Becali. Rambursarea finantarilor ar urma sa se faca din veniturile realizate de societate, care prin investitiile productive efectuate permit proiectarea unui profit de 34 milioane lei pana in 2008, potrivit bugetelor de venituri si cheltuieli pentru 2006-2008, in conditiile amenajarii totale a halelor de productie conform planului de investitii.

De ce a luat Avicola aceasta decizie

Producatorul de carne Avicola Iasi este controlat de omul de afaceri Gigi Becali, care detine pachetul majoritar de 68,10% din actiuni. Becali a ajuns in posesia societatii avicole dupa ce a cumparat, pe 16 aprilie 2004, pachetul majoritar de 52,669% din actiuni de la SC Koala Senior SRL. Prin acest contract, Becali a preluat toate drepturile si obligatiile contractului de vanzare-cumparare, semnat intre APAPS (AVAS) si Koala Senior, la data de 31 octombrie 2002 Alti actionari semnificativi sunt Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cu 20,473%, si SIF 2 Moldova cu un pachet de 7,2236%.

AVAS a cerut luni Tribunalului Bucuresti sa-l oblige pe Gigi Becali la plata sumei de aproape 90.000 euro, bani care ar reprezenta penalitati pentru nerespectarea unei clauze din contractul de vanzare-cumparare al societatii Avicola Iasi. Avocatul societatii Avicola Iasi a depus la Tribunalul Bucuresti, o cerere de interventie, prin care solicita respingerea actiunii AVAS, de obligare a lui Gigi Becali la plata unor penalizari de aproape 88.000 de euro pentru nerespectarea contractului prin care a preluat firma.

Gigi Becali s-a angajat, prin contractul de privatizare, sa realizeze investitii de aproape 4,2 milioane euro la Avicola Iasi, din care 2,717 milioane euro pentru dezvoltarea activitatii si 1,483 milioane euro in programul de conformare la normele de mediu.Pana acum, Gigi Becali a investit aproape 20 milioane lei la Avicola si a achitat datoriile de peste 11 milioane lei ale societatii din momentul preluarii , in anul 2004, potrivit conducerii societatii iesene

Potrivit avocatului care il reprezinta pe Gigi Becali, Catalin Ciubota, Avicola Iasi nu a fost chemata in proces pana acum, insa a tinut sa il sprijine pe finantatorul Stelei prin atasarea la dosar a acestei cereri. Reprezentantii Avicola Iasi sustin ca au fost depuse la instanta toate documentele de mediu si ca, de la preluarea societatii de catre Becali, au fost indeplinie toate obligatiile.

AVAS mentioneaza o serie de adrese ale Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi, din care reiese ca Avicola Iasi nu a respectat normele prevazute pentru confirmarea autorizatiilor de mediu.

In replica, Gigi Becali sustine, in cererea de conciliere de la AVAS, ca si-a platit toate datoriile de mediu asumate, ca a preluat SC Avicola cu datorii de 200 milioane lei si, in 2005, a ajuns profitabila. El a mai aratat ca, in acest moment, a demarat "un proiect investitional de mare anvergura", de aproape 4,2 milioane euro, pentru modernizarea abatorului de la Targu Frumos si ca si-a exprimat optiunea de a cumpara si restul de actiuni pe care le mai are statul.

"In aceste conditii, este de neinteles atitudinea AVAS care, in calitate de actionar al SC Avicola SA, nu numai ca nu contribuie la finantarea activitatii acesteia, dar tinde sa sicaneze celalalt actionar, care, cu buna credinta indeplineste obligatiile asumate", a mai spus Becali.Tribunalul Bucuresti a decis luni sa amane judecarea procesului pentru data de 11 decembrie 2006.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri