Lucrarile realizate de Nuclarelectrica pentru punerea in functiune a unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda au costat, pana acum, 250 de milioane de euro, potrivit directorului general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica. "Am efectuat lucrari, pana in prezent, de aproximativ 250 de milioane de euro pentru construirea unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Totodata, avem convingerea ca puterea instalata a turbinelor se poate mari, astfel incat productia sa fie sporita", a mai spus Teodor Chirica, citat de NewsIn. in opinia sa, cele doua reactoare vor fi finalizate in 64 de luni, iar durata lor de viata nu va depasi 40 de ani.

Compania de proiect care va construi reactorele nucleare trei si patru va emite obligatiuni de aproiximativ 1,5 miliarde euro, a declarat, duminica, ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian.

"Vineri am semnat proiectul de hotarare de guvern privind atragerea de investitii la reactoarele trei si patru. Azi (luni - n.r.) il voi depune la Cancelaria primului ministru si la Secretariatul General al Guvernului. in doua saptamani ar urma sa fie votat de Guvern", a precizat Vosganian.

Din cele 2,2 miliarde euro necesare constructiei celor doua reactoare, aproximativ 700 milioane euro vor fi acoperite de investitorii cooptati, iar restul de aproximativ 1,5 miliarde euro vor fi obtinuti printr-o emisiune de obligatiuni a companiei de proiect, a explicat ministrul de resort. Potrivit lui Vosganian, 30% din capitalul social al companiei de proiect, circa 700 milioane euro, vor fi impartite intre investitori. in opinia ministrului, toate companiile investitoare vor trebui sa aiba ratinguri foarte bune.

"Constructia reactoarelor trei si patru va incepe cel mai probabil in 2008 pentru ca emisiunea de obligatiuni va dura cel putin sase luni", a punctat ministrul. El a explicat ca intrarea in functiune a reactoarelor este programata pentru 2014, an in care productia de energie electrica a Romaniei ar trebui sa fie asigurata in proportie de 28-30% din sursa nucleara. Recuperarea banilor investiti de catre societatile implicate in compania de proiect se va face prin achizitia de energie electrica la costuri de productie.

Unitatea 2 de la Cernavoda va incepe sa produca electricitate la sfarsitul lui aprilie 2006, urmand ca in luna august, cel mai tarziu in septembrie sa functioneze la intreaga capacitate, potrivit oficialului Ministerului Economiei si Comertulu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri