"Testele preliminare asupra celor doua loturi cu iaurt Danone indica faptul ca nivelul de dioxina este sub nivelul maxim admis pentru iaurt. Este aproape de limita maxima, dar este sub ea", a spus purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

Autoritatea Veterinara Nationala a trimis Laboratorului Comunitar de Referinta de la Budapesta probe prelevate de la iaurturile suspecte ca ar fi contaminate cu dioxina, rezultatele analizelor urmand sa fie cunoscute in cel mult zece zile, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, Laszlo Nagy Csutak, vicepresedintele ANSVSA.

Purtatorul de cuvant Philip Tod a reamintit ca CE a informat statele membre - prin RASFF (sistemul rapid de alerta pentru alimente) - inca din 14 august cu privire la posibilitatea ca preparate din fructe care contin guma de guar, din Cehia, sa se fi raspandit in Europa.
"Autoritatile romane au cercetat si au depistat loturile contaminate in 17 august, iar firma Danone a retras voluntar de pe piata loturile respective", a mai spus Philip Tod.

Citeste si:

Purtatorul de cuvant al comisarului Kyprianou a indicat faptul ca Bruxelles-ul nu considera necesara impunerea pe viitor a unor masuri mai stricte privind importurile de ingrediente si produse folosite in prepararea alimentelor. "Avem masuri foarte stricte, noi am actionat foarte prompt, am informat toate statele membre, iar ele au inceput imediat investigatiile", a argumentat acesta.

Mai mult, Tod a spus ca Uniunea Europeana a luat legatura, conform procedurii, cu autoritatile indiene, tara din care a fost importata in Europa guma de guar contaminata cu dioxina. "Le-am cerut sa investigheze cum a avut loc contaminarea. in acest moment ele desfasoara o ancheta si asteptam sa ne comunice rezultatele acesteia, dar nu exista un termen limita pana la care sa ne dea un raspuns", a precizat purtatorul de cuvant al Comisiei.