Numarul turistilor romani care au ales sa-si petreaca Revelionul 2007 - 2008 in Romania a atins 135.000 de persoane, iar 20.660 de romani au petrecut noaptea dintre ani in strainatate, informeaza un comunicat de presa emis luni de patronatul din domeniu.
Potrivit comunicatului Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), romanii care si-au petrecut Revelionul in hotelurile sau pensiunile din tara au cheltuit 152.400.000 lei, iar cei care au ales strainatatea au cheltuit 8.856.550 de euro. Din totalul turistilor, 13% au preferat sa plece in strainatate, cele mai solicitate destinatii fiind Grecia, Austria, Turcia, Egipt, Bulgaria, Franta si Tunisia.

Fata de anul trecut fluxul de turisti s-a majorat cu aproximativ 12% in perioada sarbatorilor de iarna, in afara de "turistii individuali care nu au apelat la agentiile de turism sau au plecat la rude", se precizeaza in comunicat.

"In ceea ce priveste numarul strainilor care si-au petrecut revelionul in Romania, acesta este nesemnificativ. Strainii nu vin in numar mare de sarbatori in Romania pentru ca nu sunt obisnuiti cu preturi atat de mari", a declarat, luni, pentru NewsIn, secretarul general al FPTR, Dragos Raducan.

Potrivit datelor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, in turismul intern, cele mai solicitate statiuni au fost cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 98%, dar si celelalte statiuni montane unde cererea a fost mare, ocupandu-se 85 % din capacitatea de cazare. Un alt segment solicitat a fost cel al marilor orase, unde au petrecut Anul Nou in hoteluri si restaurante aproximativ 40.000 turisti.

In ceea ce priveste agroturismul, aproximativ 12.000 turisti au ales statiuni cu un astfel de specific cheltuind aproape 15.000.000 lei. Conform comunicatului, aproximativ 25.000 de turisti au petrecut sarbatorile in statiuni balneoclimatice, iar Revelionul in Delta Dunarii incepe sa castige teren. Pentru Revelionul din Delta din acest an au fost scoase la vanzare 3.266 de locuri de cazare si au fost vandute 2.000, pretul mediu al unui pachet turistic in aceasta zona fiind de 1.500 de lei.

"In perioada urmatoare preturile vor scadea cu aproximativ 50%, ajungand la valori mai mici fata de ultimul trimestru al anului trecut, ceea ce ne indreptateste sa apreciem ca sezonul de iarna se va prelungi pana in luna martie, daca luam in calcul zapada abundenta cazuta in ultimele zile in toata tara", se mai precizeaza in comunicat.

Potrivit informatiilor FPTR, pentru turismul de Revelion in zonele montane au fost scoase la vanzare 31.448 de locuri si au fost cumparate circa 28.000, iar pentru trasee turistice si turism rural oferta a cuprins 38.741 de locuri si au fost cumparate 30.000 de locuri. Un pachet turistic in zonele montane a costat in medie 1.800 de lei iar unul pentru trasee turistice si turism rural a costat in medie 1.200 lei.
Referitor la turismul extern, cele mai multe locuri de cazare au fost oferite in Grecia 3.640, Austria 3.350 si Turcia 2.400. Un pachet turistic in Grecia a costat in medie 260 de euro, in Austria 400 de euro si in Turcia 540 de euro.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri