Alti 400 de siderurgisti din combinatul ArcelorMittal Galati parasesc unitatea in aceste zile in schimbul platilor si salariilor compensatorii, numarul total de concedieri la cerere ajungand astfel la 900, de la inceputul acestui an.
"Administratia combinatului ArcelorMittal Galati a aprobat inca 400 de cereri de autodisponibilizare, cu data de 1 februarie. Oamenii au inceput deja sa-si faca lichidarile", a declarat, citat de NewsIn, presedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Numarul siderurgistilor care parasesc combinatul galatean prin schema curenta de plecari voluntare ajunge astfel la 900. Primii 50 de muncitori au incheiat raporturile de munca la 1 ianuarie, iar urmatorii 450 la 15 ianuarie. Compania siderurgica a stabilit, inca din decembrie 2008, cand a dat startul concedierilor la cerere, ca toate contractele de munca vor fi desfacute in zilele de 1 si 15 ale fiecarei luni. Urmatorul val de siderurgisti va parasi combinatul galatean pe 15 februarie.

Din decembrie si pana acum, peste 2.000 de salariati ArcelorMittal Galati au depus cereri de autodisponibilizare. Angajatii pot depune solicitari similare pana la 31 martie. Fiecare dosar este analizat de o comisie constituita de companie, iar muncitorii care primesc unda verde pleaca acasa cu bonificatii consistente: plati compensatorii cuprinse intre 10.000 si 25.000 de lei, la care se adauga 6 pana la 24 de salarii lunare, plus un ajutor de 5.000 de lei pentru bolnavii cronic.

Muncitorii care raman in combinat resimt deja efectele crizei economice. Dupa ce au fost fortati sa intre in concediu de odihna timp de zece zile in aceasta perioada, oamenii ar putea indura noi masuri anticriza: concediu anticipat de zece zile in contul anului 2010, somaj tehnic sau program de lucru de patru zile pe saptamana.

Pana la sfarsitul anului 2008, in combinatul siderurgic galatean lucrau in jur de 13.600 de angajati, iar patronatul spera sa ajunga la 10.000 de salariati pana in 2012.

Tot pana in 2012, in unitate se va derula un program structurat de reorganizare a activitatii, care vizeaza toate sectoarele - de la aprovizionare pana la protectia muncii si a mediului - si care are ca obiective reducerea pierderilor si a costurilor, cresterea productivitatii si atingerea nivelului de zero accidente de munca.

Prognozele pentru intervalul 2009-2012 indica o productie anuala maxima de 3 milioane de tone de otel, la Galati, au declarat surse apropiate managementului companiei.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri