Consiliul Concurentei a declansat o investigatie din oficiu pe piata distributiei angro de medicamente, urmarind efectuarea unei cercetari aprofundate a domeniului, in vederea identificarii si corectarii unor posibile disfunctionalitati de natura anticoncurentiala.
„Aceasta investigatie nu urmareste anchetarea si sanctionarea anumitor companii, ci vizeaza examinarea structurii pietei in acest sector, luat ca un intreg. In cadrul acestei anchete se vor analiza practicile comerciale existente intre producatorii si distribuitorii de medicamente, precum si posibilele bariere artificiale create ca urmare a acestor practici”, a declarat Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei.

In calitate de autoritate administrativa autonoma, Consiliul Concurentei nu are doar un rol corectiv, ci si unul preventiv, prin monitorizarea pietelor, respectiv supravegherea comportamentului actorilor pe aceste piete si a metodelor folosite de acestia, avand ca scop final protectia intereselor consumatorilor.

Din informatiile obtinute de catre autoritatea de concurenta, atat prin monitorizarea proprie a pietei cat si din cazurile finalizate in cursul anului 2008 (investigatiile pe piata insulinei, respectiv a dializei), Consiliul Concurentei este preocupat de posibilitatea ca pe aceasta piata, a distributiei angro de medicamente, concurenta sa nu functioneze in mod optim.

„Consiliul Concurentei este ingrijorat de existenta unor practici care pot impiedica manifestarea concurentei cu privire la anumite medicamente, fara a asigura beneficiarilor sau consumatorilor un avantaj corespunzator si fara a conduce la practicarea in mod durabil a unor preturi substantial mai reduse pentru consumatori” a precizat presedintele autoritatii de concurenta.

Pentru a obtine o radiografie cat mai exacta a acestui sector din economie, Consiliul Concurentei ii invita la o comunicare activa pe toti actorii implicati: agenti economici, producatori si distribuitorii de medicamente, asociatii profesionale precum si institutii de stat responsabile in acest domeniu.

Rezultatele acestei analize sectoriale vor permite Consiliului Concurentei atat identificarea masurilor potrivite pentru a rezolva problemele de concurenta specifice sectorului, dar si focalizarea actiunilor viitoare ale autoritatii de concurenta, pe cele mai grave incalcari ale Legii concurentei.

Sectorul distributiei de medicamente este un domeniu prioritar, caruia autoritatea romana de concurenta ii acorda o atentie deosebita. In acest context, reamintim si investigatia declansata de Consiliul Concurentei in anul 2008, avand ca obiect o posibila incalcare a reglementarilor nationale si comunitare in domeniu, pe piata distributiei de produse farmaceutice.

Consiliul Concurentei a declansat saptamana trecuta o investigatie din oficiu privind o posibila incalcare a legii concurentei pe piata serviciilor prestate de expertii contabili, contabilii autorizati si societatile de profil din Romania.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri