Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului vrea sa infiinteze o Companie Nationala a Medicamentelor, in care sa intre Antibiotice Iasi, la care actionar majoritar este AVAS si Sanevit, care are ca actionar majoritar Ministerul Sanatatii, a declarat pentru Mircea Ursache.
Presedintele AVAS Mircea Ursache a precizat ca proiectul pentru infiintarea acestei companii fi va prezentat Guvernului saptamana viitoare, acesta urmand sa stabileasca si structura actionariatului, a relatat NewsIn.

Vicepresedintele PSD Gheorghe Nichita a declarat joi ca Guvernul va emite o hotarare prin care Antibiotice SA va deveni unitate strategica pentru Romania, iar portofoliul de actiuni detinut de AVAS va fi transferat la Ministerul Sanatatii.

Potrivit lui Nichita, proiectul de hotarare este in faza de fundamentare la cele doua autoritati centrale, decizia transferului de actiuni fiind luata miercuri in cadrul unei sedinte la Bucuresti.

Acesta a subliniat ca ideea transferului portofoliului de actiuni la Ministerul Sanatatii exista inca din anul 2003, dar nu a putut fi efectuata pana in prezent. Acesta a adaugat ca in termen de 60 de zile de emiterea hotararii de Guvern, care va fi aprobata cel mai probabil in sedinta urmatoare a Executivului, va fi intocmit si procesul verbal de predare-primire.

Vicepresedintele PSD a mai spus ca in cadrul coalitiei PSD-PDL s-a discutat despre trecerea a mai multor societati de la AVAS la ministerele de resort, urmand ca fiecare ministru sa fundamenteze proiectele de hotarare pentru realizarea transferurilor de actiuni.

La sfarsitul anului 2006, fosta guvernare a scos la privatizare Antibiotice SA, dar metoda aleasa de AVAS, licitatie prin strigare, a fost contestata de sindicalisti. Principala obiectie a acestora a fost ca se poate sista productia, iar locurile de munca ar fi fost pierdute. La inceputul anului 2008, sindicalistii au obtinut, in instanta, anularea hotararii de Guvern prin care unitatea era scoasa la privatizare.

Anul trecut, producatorul de medicamente a obtinut un profit net de 10,17 milioane lei (2,76 milioane euro), de 3,2 ori mai mic decat cel din 2007, pe fondul scaderii usoare a afacerilor, potrivit rezultatelor preliminate transmise de conducerea unitatii, in februarie 2009, Bursei. In 2007, Antibiotice afisase un profit net de 32,46 milioane lei.

Veniturile totale atrase de companie, anul trecut, s-au redus la 233,78 milioane lei (63,48 milioane euro), cu 1,9% sub nivelul inregistrat in 2007, de 237,5 milioane lei. Cheltuielile Antibiotice Iasi au crescut, insa, cu aproape 10%, in 2008, la 220,44 milioane lei (59,9 milioane euro), comparativ cu anul anterior, cand acestea erau de 200,64 milioane lei.

Potrivit datelor ultimei inregistrari la Registrul Comertului, actionariatul Sanevit 2003 SA este impartit intre Ministerul Sanatatii, cu 84,70246%, si AVAS, cu 15,29754%.

Din datele afisate pe pagina de internet a Ministerului Finantelor, Sanevit 2003 SA a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 2.289.383 lei si o pierdere neta de 4.486.722 lei. Soietatea are 64 de angajati.

Obiectul de activitate al companiei este productia de aparatura si instrumente medicale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri