Farmaciile se vor confrunta in ultimele trei luni ale anului cu o lipsa de stocuri pentru medicamentele avansate tehnologic (originale), mai ales cele care sunt incluse in programele nationale de sanatate, pe fondul comertului paralel, sustine Anca Vlad, proprietara distribuitorului farma Fildas si a farmaciilor Catena.
"Nu s-a facut atata productie de medicamente pentru ca Romania sa sustina intreaga Europa", a declarat Anca Vlad (foto), adaugand ca distribuitorii intampina din ce in ce mai mari probleme in a se aproviziona in conditiile intensificarii comertului paralel cu medicamente.

In prezent, pretul unui medicamente cu prescriptie din Romania este cel mult egal cu pretul cel mai mic dintr-un numar de 12 tari membre ale Uniunii Europene. Pe scurt, medicamentele de import sunt daca nu cele mai ieftine din Romania, printre cele mai ieftine din spatiul comunitar, devenind astfel tinta distribuitorilor care vor fi tentati sa le reexporte catre state unde acelasi produs este mai scump.

Comertul paralel este o activitate legata si are un efect pozitiv asupra intensificarii competitiei din piata farma, insa exista si un revers al medaliei: la un moment dat, piata interna poate fi "golita" de unele produse atractive pentru comertul paralel. In medie, dureaza intre sase si 18 luni pentru ca un producator sa poata livra o comanda suplimentara de volum; ca urmare, unele produse foarte solicitate prin comertul paralel vor fi mai greu de gasit pe piata sursa.

"Este o activitate absolut legala cata vreme facem parte din Uniunea Europeana, dar la un moment dat apare o problema: producatorii nu vor mai avea suficienta marfa pentru Romania, pentru ca productia este planificata pentru fiecare tara luand in considerare consumul din acea tara si un anumit ritm de creste ori datele statistice cu privire la consum sunt distorsionate de acest comert paralel", a explicat Anca Vlad, subliniind ca Fildas nu desfasoara activitati de comert paralel.

Tratamente la jumatate de pret fata de Europa

Medicamentele sunt produsele "ideale" pentru comertul paralel, crede Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), si asta pentru ca o diferenta de 15% intre pretul medicamentului din tara sursa fata de cea in care se importa este motiv suficient pentru comertul paralel.

Pana acum, comertul paralel a fost in special atractiv la nivelulul OTC-urilor (medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala) si a cosmeticelor de farmacie, dar in conditiile reglementarii actuale, “toate produsele sunt atractive pentru comer]ul paralel de medicamente”, spune Adrian Lakatos, seful companiei de consultanta farma AL Pharma.

In opinia sa, cele mai interesante segmente de produse sunt tratamentele destinate bolilor cronice unde “daca doza lunara a unui medicament oncologic costa, de exemplu, 1.500 de euro, eficientizarea costului cu cinci procente poate duce la o marje suplimentare de profit de 75 de euro”. Avantajos este si comertul cu medicamente generice (medicamente iesite de sub protectia patentului), dar si cu OTC-uri, un ceh platind dublu fata de noi pentru a cumpara aceeasi cantitate de Nurofen, de exemplu.

In Romania, la nivelul anului 2008, desi cota a inregistrat o scadere pe fondul vechiului sistem de prescriere pe denumirea comerciala, piata totala a genericelor s-a situat la aproximativ 45% din volum pietei si a insumat 25% din valoare, potrivit unui raport emis recent de Consiliul Concurentei, in parteneriat cu Societatea Academica Romania cu privire la politica de concurenta in sectoare-cheie ale economiei. Tendinta de scadere a consumului de generice se va mentine dupa cum apreciaza specialistii, programele nationale favorizand cresterea medicamentelor originale.

Farmaciile independente, in prag de faliment

Anca Vlad, care are o experienta in domeniu de peste 20 de ani si controleaza un business farma de peste 200 de milioane de euro, este de parere ca banii proveniti din cea de-a doua transa a imprumutului Fondului Monetar International acordat Romaniei ar trebui sa fie folositi si pentru achitarea datoriilor din sistemul sanitar. Saptamana trecuta, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta (nepublicata pana in momentul publicarii acestui articol) prin care termenele de plata pentru medicamentele compensate si gratuite se vor prelungi pana la 90 de zile, respectiv 180 de zile (de la 60, respectiv 90 de zile).

"Daca plata se va face la 180 de zile, primele care vor suferi vor fi farmaciile mici, independente, atat de necesare mai ales in orasele mici", a declarat femeia de afaceri, care prevede ca intarzierea platilor va duce la eliminarea multor jucatori de pe piata. "Situatia va accelera procesul de disparitie a micilor farmacii, independete, care nu stiu sa negocieze termenii cu partenerii lor de afaceri sau sa obtina credite bancare", a explicat Anca Vlad. In aceste conditii, intarzierea platilor cu sase luni poate avea efecte "adverse" si asupra pacientilor.

"Este posibil ca unele farmacii, din dorinta de a-si conserva marjele de profit sau doar de a supravietui, sa vanda produse mai scumpe, cu un grad mai mic de compensare, ceea ce iar loveste in populatia cu venituri scazute", a mai spus Vlad. In ciuda acestor "masuri" si a discounturilor de la distribuitori, unele farmacii se vad nevoite sa traga obloanele. "Sute de farmacii au dat deja faliment sau li s-a cerut intrarea in procedura de insolventa", apreciaza proprietara Fildas, fara sa ofere un numar exact.

In prezent, doua sferturi din totalul de circa 5.000 de farmacii sunt unitati independente, care nu fac parte din marile lanturi de retail farmaceutic, precum Sensiblu, Catena sau Dona.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri