Am auzit de atat de multe ori expresia “stat paralel”, in ultima perioada, incat a devenit parte din cotidian. Nu ne mai amuza, nu ne mai enerveaza, nu ne mai transmite mare lucru. El, statul paralel, este aproape personificat, desi prea putini i-au definit un nume si o figura clara, este vinovat pentru toate relele noastre si ne aduce doar necazuri.

Pe cat de clar ar putea sa fie in mintea unora, pe atat de abstract este folosit acest termen. Statul paralel, acest laitmotiv al instabilitatii din Romania, a devenit, cumva, Omul Negru din povestea noastra. Si totusi, in avalansa amalgamul de glume, bancuri si discutii serioase pe acest subiect, a rasarit o idee: daca am gasi inca un stat paralel? Daca am iesi din zona de lamentare si am construi un stat paralel care sa arate asa cum ne dorim noi?

Am incercat sa facem acest exercitiu de imaginatie si am invitat oameni destepti, cu experienta si viziune sa ni se alature. Este ca si cum cativa copii ar incepe sa desezene, in culori, forme si fara vreo restrictie, lumea perfecta pe care si-o imagineaza ei. Mai mult, pe langa imaginatie, am decis sa venim cu o abordare centrata pe solutii. E simplu sa stam pe margine, sa comentam si sa ne plangem, e simplu sa gasim milioane de motive pentru care totul merge prost. Dar sigur e mult mai constructiv sa identificam si solutii. Sa venim cu idei, cu propuneri clare si argumentate.

Ne plangem in mod frecvent de sistemul de sanatate, de invatamant, de lipsa infrastructurii, de birocratie, de sustinerea slaba a antreprenoriatului, de un ritm redus al progresului si de multe altele. Daca ne-am opri putin din suspinat si ne-am folosi energia pentru a fi constructivi?

Am inceput exercitiul de imaginatie cu o serie de tineri cu background academic sau profesional impresionant, tineri romani care investesc tot ce au acumulat in Romania. Insa, proiectul este deschis pentru oricine. Asteptam exercitiile voastre de imaginatie, idei si viziuni pentru Romania ideala la office@wall-street.ro.

Romania ideala, primele schite

1. Schimbarea paradigmei Educatiei. Un model centrat pe valori, pentru Romania

Marian Stas este cadru didactic asociat la Universitatea Bucuresti si la Harvard Kennedy School (programul de vara). De asemenea, este Presedinte al Asociatiei Clubul Liderii Mileniului Trei, un program educational care sprijina dezvoltarea personala si profesionala a unei noi generatii de lideri in Romania, capabila sa isi asume si sa declanseze schimbarea prin curajul actiunii civice si coodonator al proiectului “SCOALA PE BUNE” – singurul proiect de transformare a Scolii ca sistem in Romania.

„In spatiul si timpul scolii, testul acid al paradigmei sale comuniste sau necomuniste este, fara putinta de tagada, testul arhitecturii curriculare al scolii ca sistem. Logica asertiunii vine dintr-o lectie fundamentala pentru noi, oamenii: comportamente de un fel sau altul – comuniste sau necomuniste –, repetate suficient de mult, devin deprinderi de un fel sau altul – comuniste sau necomuniste; acestea, la randu-le, consolideaza atitudini de un fel sau altul – comuniste sau necomuniste. In orice sistem educational, modelul curricular determina, prin definitie, comportamentele de fond ale elevilor si profesorilor in raport cu ariile invatarii. Una e sa studiezi 17, 18, 19 discipline obligatorii in fiecare semestru, cu cate 1, 2, 3, 4, 5, 6 ore pe saptamana, si cu totul altceva sa studiezi urmand un model curricular deschis, flexibil, din care tu, elev, sa poti alege in functie de preferinte si aspiratii. Una e ca mii de scoli si sute de mii de elevi si profesori sa execute un tabel unic-camasa de forta-pat al lui Procust, si cu totul altceva ca scolile sa invete curajul de a-si deschide oferta curriculara in functie de nevoile specifice ale comunitatilor carora apartin”, a punctat acesta, in materialul publicat aici.

2. Mancarea ecologica, de calitate, nu ar trebuie sa fie un lux, ar trebui sa fie o normalitate!

Vlad Bauer este un tanar specializat in dezvoltarea economica durabila. A gestionat proiecte in domeniile dezvoltarii afacerilor si managementului calitatii. Vlad este responsabil pentru dezvoltarea de strategii pentru startup-uri si implementarea sistemului de management al calitatii, diversificarea activitatilor economice in mediul rural si urban si dezvoltarea unui model pentru o solutie integrata agroturistica ecologica pentru o comunitate rurala. Este, de asemenea, implicat in agricultura ecologica.

"Pe termen mediu si lung, agricultura ecologica va reprezenta un segment tot mai mare al pietei, datorita cresterii cererii pentru acest tip de produse, dar si pentru avantajele asupra mediului pe care acest sistem agricol le aduce: reducerea eroziunii, restabilirea calitatii solurilor, reducerea impactului negativ asupra insectelor benefice, restabilirea calitatii apelor freatice, precum si reducerea riscurilor alimentare catre consumatori. Din fericire, Romania se afla intr-un moment in care poate capitaliza aceasta evolutie a pietei si se poate pozitiona ca unul dintre jucatorii importanti in agricultura ecologica din Europa, alaturi de state precum Austria, Germania, Elvetia, cu cateva conditii", a explicat Vlad Bauer, in editorialul sau.

Materialul complet merita citit - aici.

3. O provocare pentru Romania in pragul celei de-a patra revolutii industriale: digitalizarea si modelul estonian

Alexandru Hernest este absolvent al Facultatii de Cibernetica Economica din cadrul ASE Bucuresti si al Facultatii de Constructii Civile din cadrul UTCB (studii realizate in paralel). A decis sa continue procesul de invatare aplicand la un program de Dubla Diploma de 3 ani in Paris, la una dintre cele mai renumite Grandes Ecoles: Ecole des Ponts ParisTech. Dupa acest program de perfectionare, in timpul caruia a urmat si cursurile unui program de MBA dedicat absolventilor ingineri, a luat decizia de a se intoarce in Romania si de a-si pune la dispozitie expertiza castigata peste hotare in folosul tarii natale.

"Incepand cu 2016 lucrez pentru una dintre cele mai mari companii de tehnologie si IT, de origine americana, care isi desfasoara o mare parte din business si in Romania. La baza, rolul meu este unul foarte tehnic, axandu-se pe configurarea, implementarea si troubleshooting-ul solutiilor de imbunatatire a productivitatii business-ului organizatiilor (solutii proprii, dezvoltate in cadrul companiei din care fac parte). Partea interesanta a jobului meu este aceea ca, pe langa ramura tehnica, am acces si la inovatiile, strategiile pe care leadership-ul le adopta in vederea dezvoltarii business-ului astfel incat acesta sa tina pasul cu cerintele pietei, care tinde sa imbratiseze din ce in ce mai mult transformarea digitala. Acest lucru se datoreaza unui program intern destinat proaspat absolventilor care sunt pasionati de tehnologie si sunt dornici sa invete si sa-si dezvolte abilitatile in aceasta industrie dinamica. Este genul de program care te face sa respiri si sa traiesti in timp real progresul tehnologic, inovatiile si creativitatea din sectoare cu un mare impact in viitorul apropiat : Artificial intelligence, Machine Learning, Internet of Everything, Personal Assistant, etc", si-a inceput Alexandru Hernest opinia. Articolul complet, aici.

4. Cine ar fi Roman.IA? - despre premisele si posibilitatile digitalizarii statului

Mihai Suta a studiat economia si stiintele politice si a petrecut o mare parte din viata profesionals in piete internationale in start-ups cu investitori romani si straini. Aria sa de expertiza se afla in domeniul arhitecturii de business, design-ul proceselor, pregatirea si implementarea strategiilor necesare unui nou business. Implicarea in societatea civila a inceput in urma cu peste 15 ani, o mare parte fiind alaturi de campanii ce promoveaza un mediu curat, sanatatea si democratia. A fondat o asociatie al carei scop este promovarea artei contemporane folosind concepte de promovare si spatii neconventionale, lucrand cu peste 40 de artisti romani. Locuind de-a lungul timpului in majoritatea oraselor mari din Romania si capitale europene, este stabilit momentan in Viena, pastrand totdata contactul cu piata si societatea romaneasca. Membru al Fundatiei C.A.E.S.A.R. din 2015. In ultimii ani interesele sale s-au extins in zona de energii alternative, inteligenta artificiala, blockchain governance si e-guvernare.

"Ea, Roman.IA, este un agent inteligent autonom ce foloseste retele neuronale si invata singura toata legislatia unei comunitati, fie ca este o localitate sau o tara. Ea este capabila sa raspunda la orice intrebare din domeniul administrativ, de exemplu sa emita imediat un extras de carte funciara sau declaratia de avere a unui senator. Ar putea face o cerere la primarie si sa rezolve imediat o autorizatie de deschidere a unui stand de vanzare de capsuni in centrul orasului, dar si sa gestioneze reteaua de iluminat public a orasului pentru a reduce pierderile. In acelasi timp, poate prelua si prelucra informatiile fiscale ale mediului de afaceri in timp real, direct de la punctele de vanzare sau din programele de contabilitate ale firmelor si poate avea un raport clar, zilnic al economiei transmis in timp real tuturor parlamentarilor. Astfel de conversatii cu persoanele fizice si juridice pot avea loc prin telefon, aplicatii, platformele retelelor sociale sau email, simultan cu toti membri comunitatii – fara timp de asteptare prelungit, amanari, de oriunde si oricand".

Mihai Suta a lansat o viziune extrem de interesanta in acest articol, care merita citit integral.

5. Un nou proiect de tara pentru recuperarea celei mai importante resurse a Romaniei

Cristina Buzasu este manager de proiecte si specialist in domeniul afacerilor europene si al relatiilor externe, cu o experienta profesionala de opt ani in institutii internationale precum Parlamentul European si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. A absolvit un program de master in economie politica si afaceri europene la London School of Economics (LSE) si a urmat cursuri de specializare la Cambridge University si Georgetown University.

La inceput de an, dupa ce euforia sarbatorilor s-a disipat, iar sarmalele si salata de boeuf s-au imputinat incet-incet in frigiderele romanilor, are loc trezirea aspra la realitate: un stat instabil care nu-ti confera siguranta personala, cu o justitie ingenuncheata, alesi cu indemnizatii si privilegii sporite, o situatie incerta a salariilor, o economie aruncata in haos, un leu aflat la minim istoric si o societate polarizata. Toate acestea la numai un an de guvernare a coalitiei care a castigat alegerile in decembrie 2016. Nu e de mirare ca, avand in vedere situatia dezolanta din tara, multi romani pleaca sau se gandesc sa plece din tara – ingrosand randurile celor aproape 4 milioane de romani emigranti.

Cristina Buzasu a propus, in articolul amplu trimis noua, o serie de solutii care ar putea sustine inversarea tendintei de migratie, precum dresterea competitivitatii economice, imbunatatirea sistemelor de educatie si sanatate sau activismul civic si reinnoirea clasei politice. Articolul trebuie citit integral pentru a intelege viziunea Cristinei.

6. Administratia publica din Romania, o reforma tinuta la sertar

Adelina Tintariu este licentiata in stiinte politice la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. In perioada 2008-2014 a lucrat in adminstratia publica centrala, in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului, ocupand functiile de director de departament si director general adjunct. Din 2015, este membra a Fundatiei CAESAR, coordonand lucrarile grupului de administratie publica din cadrul Forumului din 2015. In prezent, lucreaza in domeniul public affairs, oferind consultanta companiilor in relatia cu institutiile statului.

Unul dintre subiectele care apare constant pe agenda publica din Romania ultimilor ani este nevoia unei reforme de substanta a administratiei publice centrale si locale. Intr-o lume aflata intr-o continua schimbare, administratia din Romania nu este nici pe departe adaptata nevoilor economice sau ale cetateanului, ci pare mai degraba ramasa in anii tranzitiei, fara a avea o tinta clara. Sute de pagini de strategii au fost scrise de catre experti nationali si internationali pe aceasta tema, insa cele mai multe dintre ele au ramas inchise prin sertarele institutionale ale celor care s-au succedat la guvernare in ultimii 28 de ani. Niciun guvern nu si-a asumat, prin programul de guvernare, o analiza atenta a administratiei publice, cu atat mai putin a introducerii unor criterii de performanta, atat de necesare pentru transformarea acestui sector.

Articolul complet este aici.

Acestea sunt doar cateva dintre ideile rezultate din acest exercitiu de imaginatie. Insa de-abia am inceput. Vom continua sa publicam, constant, in sectiunea dedicata, articole scrise de noi sau de colaboratorii nostri, oameni cu idei, cu viziune, cunostinte si dorinta de a schimba Romania. Va invitam sa va alaturati acestui demers. Sa ne scrieti sau doar sa cititi si sa proiectati asupra Romaniei un viitor frumos si dezvoltat sustenabil, cu ajutorul resurselor valoroase pe care le avem la dispozitie: oamenii!

Sursa foto: Rusu Eugen Catalin | Dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri