Distribuitorul de produse farmaceutice Farmexpert DCI, controlat de omul de afaceri Eugen Banciu si grupul german ANZAG, a inregistrat in primele sase luni ale anului o crestere a cifrei de afaceri cu 49%, pana la 109 milioane de euro, si un profit net de doua milioane de euro, in scadere cu 25% fata de aceeasi perioada a lui 2008.
"Principala noastra ingrijorare este legata de intarzierea termenelor de plata, care ne-au pus in situatia de a renegocia prelungiri contractuale cu producatorii de medicamente", spune pentru Wall-Street Octavian Iacob (foto), directorul executiv al Farmexpert. Scaderea cu o patrime a profitului la sase luni, comparativ cu aceeasi perioada a lui 2008, se datoreaza, spune Iacob, provizioanelor facute la clientii rau-platnici.

"S-au inmultit biletele de ordin fara acoperire, iar farmaciile o duc rau cu lichiditatile", explica Iacob. In ciuda mediului economic dificil, precum si a turbulentelor de pe piata farma, seful Farmexpert spune ca nu a fost nevoie sa ajusteze estimarile initiale si nici planurile de extindere.

Pentru intregul an, Farmexpert si-a propus sa realizeze afaceri de 254 de milioane de euro si un profit la nivelul anului precedent, de circa 2%. "Credem ca este un plan realizabil, desi este foarte greu de preconizat cum se va termina anul", a declarat Octavian Iacob (foto), directorul executiv al Farmexpert.

Principala investitie a Farmexpert de anul acesta a fost constructia intr-un nou depozit central in Chitila, care a costat patru milioane de euro si va deveni operational incepand cu 2010. Pentru anul viitor, compania inca nu si-a facut bugetul, dar calculele vor fi facut in jurul unui curs de 4,5 lei pentru un euro, sustine directorul executiv al Farmexpert.

Iacob: Am negociat cu Kwizda 10-12 luni inainte sa batem palma

Cresterea cifrei de afaceri s-a datorat extinderii portofoliului de produse prin incheierea de parteneriate cu companii producatoare. In prezent, Farmexpert comercializeaza 8.100 de produse, numar care urmeaza a fi suplimentat pana la sfarsitul anului cu produsele producatorului austriac de OTC-uri (medicamente eliberate fara reteta - n. red.) Kwizda.

Farmexpert a anuntat astazi incheierea unui parteneriat strategic cu Kwizda Pharma, numarul doi pe piata producatorilor de OTC-uri din Austria, cu vanzari anuale de 50 de milioane de euro. Parteneriatul presupune o investitie egal impartita intre Farmexpert si Kwizda de 400.000 de euro, bani destinati actiunilor de marketing si promovare medicala. "Avem ca obiectiv financiar atingerea unei cifre de afaceri de doua milioane de euro in urmatori trei ani", a mai spus Iacob. Compania urmeaza sa lanseaza in perioada 2009-2012 un numar de 14 produse - doua dispozitive medicale, opt analgezice si patru medicamente pentru raceala si gripa.

Farmexpert este in discutii cu alti 100 de producatori pentru incheierea de parteneriate strategice in vederea largirii porfotoliului cu alte 1.900 de produse. "Obiectivul nostru este ca cele 1.900 de noi produse sa aduca un plus la cifra de afaceri de 20 de milioane de euro. Suntem in discutii cu 100 de companii, din care doar cu 10 estimam ca vom incheia parteneriate anul acesta si in 2010", a mai spus seful Farmexpert.

Principala investitie a Farmexpert de anul acesta a fost constructia intr-un nou depozit central in Chitila, care a costat patru milioane de euro si va deveni operational incepand cu 2010. Pentru anul viitor, compania inca nu si-a facut bugetul, dar calculele vor fi facut in jurul unui curs de 4,5 lei pentru un euro, sustine directorul executiv al Farmexpert.

"In general, discutiile pentru astfel de parteneriate dureaza intre sase si 12 luni, dar in cazul Kwizda a fost vorba despre 10-12 luni de discutii, mai ales ca este unul dintre cele mai importante parteneriate ale noastre", afima Octavian Iacob. "Europa Centrala si de Est este cea mai importanta pentru dezvoltarea grupului nostru, iar din aceasta regiune, Romania a fost obiectivul nostru, pentru ca este o piata mare, de doua ori cat cea austriaca, in plin proces de consolidare", a motivat Stephen Sandor (foto), directorul general al Kwizda Pharma.

Inainte de parafarea intelegerii cu Farmexpert, Kwizda a mai discutat cu alte cinci companii de pe piata romaneasca. "Motivatiile au fost diferite: fie ca erau jucatori prea mari sau prea mici, fie ca nu aveam in credere in ei, pana intr-un final cand am gasit partenerul cel mai bun pentru noi, pe Farmexpert, care are o buna expertiza pe piata de distributie si marketing & sales al produselor farmaceutice", a mai spus Sandor.

Kwizda Pharma este parte a grupului Kwizda, o afacere de familie cu vanzari totale de 740 de milioane de euro si activitati in domeniul farma, agriculturii, fertilizatorilor si fabricarii de instalatii izolatoare pentru cladiri si autostrazi.

Farmexpert este unul dintre cei mai importanti distribuitori de produse farmaceutice din Romania, cu o cota de piata de 11,6%, ceea ce il claseaza pe locul secund, dupa Mediplus (parte a grupului farmaceutic A&D Pharma). Actionariatul Farmexpert DCI este alcatuit in proportie de 60% de ANZAG, restul fiind detinut de omul de afaceri Eugen Banciu, care este actionar si in cadrul lantului de farmacii Dona.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri