A&D Pharma, cel mai puternic grup de retail farmaceutic la nivel local, a anuntat semnarea unui acord pentru achizitia distribuitorului de medicamente Arishop, precum si a subsidiarelor companiei farma Ozone din Polonia, Ungaria, Slovacia si Cehia printr-o tranzactie de 23,15 milioane de euro care se va finaliza in februarie anul viitor.
"Achizitia a fost agreata pentru suma totala propusa de 23,15 milioane de euro, din care 12,75 milioane de euro reprezinta suma alocata preluarii Arishop Pharma AD din Bulgaria", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de companie.

Potrivit acestuia, suma de patru milioane de euro este conditionata de achizitionarea, de catre A&D Pharma, a unei companii active pe una din pietele vizate, sase milioane de euro reprezinta suma pentru preluarea Ozone Laboratories Polska, iar restul restul valorii de achizitie, care se ridica la 400.000 de euro suma alocata pentru celelalte companii si anume Ozone Laboratories Polska Services, Ozone Laboratories Magyarorszag Kft., Ozone Laboratories Slovakia s.r.o. si Ozone Laboratories Czech Republic s.r.o. (100.000 de euro pentru fiecare).

O parte din valoarea totala a achizitiei (si anume 17,45 milioane de euro) este finantata in schimbul anularii unei datorii catre A&D Pharma, respective creante comerciale ale Mediplus Exim catre Ozpharma Logistics. O suma de patru milioane de euro va fi platita in numerar si este conditionata de achizitia, de catre A&D Pharma, a unei companii care activeaza pe una din pietele vizate.

Restul sumei de 1,7 milioane de euro se va plati in numerar in doua transe egale la o data ulterioara, in functie de performantele EBITDA (castigul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) din 2010 ale companiilor achizitionate in Polonia, Ungaria, Slovacia si Republica Ceha. Oficialii companiei estimeaza ca afacerile preluate vor contribui cu 12% la cifra de afaceri a grupului farmaceutic.

"Cea mai importanta conditie care precede finalizarea achizitiei ramane aprobarea acesteia de catre consortiul format din cinci banci care, la inceputul acestui an, a semnat un imprumut de refinantare pentru A&D Pharma in valoare de 100 milioane de euro: Banca Comerciala Romana SA, BRD - Groupe Societe Generale SA, Citibank Europe Plc, RBS Bank (Romania) S.A. si UniCredit Bank Austria AG. In functie de aceasta aprobare, se asteapta ca achizitia sa se finalizeze in a doua parte a lunii februarie 2010.

O solutie de compromis?

Ozone a fost scoasa la vanzare in vara lui 2008, atunci cand fondatorii sai, cetatenii de origine libaneza si franceza Ludovic Robert, Michel Eid, Roger Akoury si Walid Abboud au angajat banca de investitii Rothschild pentru a-i asista pe parcursul procesului.

Declaratiile oficiale anterioare tranzactiei anuntate saptamana aceasta au avansat atat ipoteza unei vanzari integrale, cat si pe "bucati" a Ozone. Ca o ultima solutie, in cazul esecului oricarei incercari de preluare, Ozone urma sa integrata in A&D Pharma. Aceasta din urma varianta a fost lansata chiar de catre Dimitris Sophocleous, CFO-ul A&D Pharma, la conferinta de presa in care se anuntau rezultatele pe 2008 ale companiei.

Intre timp, "rezolvarea" situatiei Ozone a fost una mixta: producatorul roman de medicamente LaborMed a preluat vara aceasta portofoliul de produse al Ozone, iar A&D Pharma a achizitionat filialele din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE).

Fondatorii au lasat tranzactia pe mana lui R. Musneci si R. Popescu

"Ludovic Robert, Walid Abboud si Roger Akoury, in calitatea lor de actionari fondatori, atat ai A&D Pharma cat si ai companiile vizate, sunt si membrii ai consiliului de administratie A&D Pharma. Din acest motiv au informat consiliul referitor la conflictul de interese imediat ce au inceput negocierile pentru achizitie si nu au fost implicati in procesul decizional al tranzactiei", potrivit reprezentantilor companiilor.

In acest context, cei care au dus tranzactia la bun sfarsit au fost Roberto Musneci, Robert Popescu (foto) si Michael Schilling, care au functia de directori independenti. Misiunea lor a fost sa realizeze analiza planului de afaceri, inclusiv termenii tranzactiei de fata. Consultantul juridic in acesta achizitie a fost RTPR/Allen & Overy (Radu Taracila Padurari Retevoescu S.C.A. in asociere cu Allen & Overy LLP) prin birourile din Bucuresti, Varsovia, Praga, Budapesta, Londra si Amsterdam, iar in tranzactia din Bulgaria consultanta juridica a fost asigurata de firma de avocatura Borislav Boyanov Co.

"Directorii independenti ai A&D Pharma considera ca pana in acest moment, din punctul de vedere al actionarilor minoritari si majoritari, termenii tranzactiei propuse sunt corecti si rezonabili. De aceea, directorii independenti aproba achizitia si au mandatat un evaluator extern independent sa examineze si sa comunice un punct de vedere cu privire la corectitudinea tranzactiei inainte ca aceasta sa se finalizeze", se mai mentioneaza in comunicatul de presa.

Deznodamant asteptat

A&D Pharma a anuntat la sfarsitul lunii septembrie ca se afla in negocieri pentru a achizitiona filialele Ozone din regiunea ECE, la putin timp dupa ce producatorul autohton de medicamente preluase, printr-o tranzactie estimata la circa 20 milioane de euro, Ozone Romania, "ancora" grupului.

Wall-Street scria despre aceasta viitoare tranzactie cu doua saptamani inainte de anuntul A&D Pharma referitor la "tatonarea" perspectivei de a cumpara Ozone din ECE, dupa ce Stephen Stead, CEO-ul LaborMed, afirmase intr-un interviu acordat publicatiei noastre ca “filialele Ozone, care vor trece sub umbrela A&D Pharma, vor importa produsele LaborMed si le vor vinde mai departe catre marii distribuitori”. La momentul respectiv, informatia nu a fost confirmata de Robert Popescu, care a declarat doar ca filialele Ozone sunt independente si ca nu au fost preluate de A&D Pharma, dar ca nu exclude aceasta posibilitate.

Acordul dintre A&D Pharma si filialele Ozone din regiune este cea mai mare tranzactie din farma a anului, intrecand-o pe cea dintre LaborMed si Ozone, spun surse din piata. Vara aceasta, LaborMed a preluat portofoliul de produse al Ozone Laboratories, tranzactie anuntata in premiera de Wall-Street, cu o saptamana inainte de comunicatul oficial.

Toate companiile preluate asigura servicii de marketing si vanzari pentru producatori de produse farmaceutice, precum si importul si distributia de medicamente. Compania Arishop Pharma AD din Bulgaria si subsidiarele sale sunt specializate in promovarea produselor farmaceutice catre spitale si farmacii, precum si in importul si distributia de medicamente. In Polonia, Slovacia si Republica Ceha, Ozone Laboratories vinde produse farmaceutice eliberate pe baza de reteta precum si OTC-uri (produse farmaceutice fara reteta medicala), suplimente alimentare si dispozitive medicale selectionate, informeaza oficialii A&D Pharma.

Compania farmaceutica A&D Pharma, care opereaza lantul de farmacii Sensiblu, a inregistrat in primele noua luni ale anului o cifra de afaceri neconsolidata de 1,54 de miliarde de lei, in crestere cu 12% fata de perioada similara a lui 2008. In euro insa, vanzarile s-au depreciat cu 3%, pana la 354,9 milioane de euro, pe fondul deprecierii cu 16% a monedei nationale in raport cu cea europeana.

Fondata in 1994, compania detine Mediplus, liderul in distributia farma, dar si Sensiblu, cea mai extinsa retea de farmacii la nivel national. Anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 501,5 milioane de euro si o rata de crestere anuala compusa de 39% intre 2003 si 2008. Actiunile A&D Pharma se tranzactioneaza sub forma de Certificate Globale de Depozit (GDR-uri) la Bursa de la Londra incepand cu octombrie 2006.

Citeste povestea primului angajat al Ozone: Eu am inceput compania si tot eu o lichidez.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri