Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a contractat o noua linie de credit multi-valuta, in valoare de 500 milioane euro, cu termen de rambursare de 3 ani, de la un grup de noua banci internationale, printre care Erste, Unicredit si Raiffeisen.
Creditul va fi utilizat pentru finantarea investitiilor viitoare, pentru acoperire nevoilor financiare ale companiei si pentru potentiale rambursari ale datoriilor existente, se precizeaza intr-un comunicat de presa. Aceasta este cea mai mare finantare acordata unei companii romanesti, "recordul" anterior apartinand tot Petrom, care a luat anul trecut un credit de 375 de milioane de euro de la un grup de cinci banci.

Finantarea acordata anul trecut Petrom a intrecut creditul luat de grupul telecom RCS&RDS, controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari, care a luat 500 mil. dolari (330 milioane de euro) de la Bank Austria Creditanstalt, Banca Calyon, Citibank si Westlb si London Branch. Imprumutul luat de omul de afaceri ungur l-a intrecut si pe cel luat de BCR in martie 2005, in valoare de 200 de milioane de dolari.

„Dupa cinci ani de la privatizare – perioada in care compania a facut progrese considerabile, avem o baza solida care ne va permite atingerea potentialului companiei in anii urmatori. In acesti cinci ani, media anualizata a investitiilor noastre s-a situat la circa 1 miliard de euro, asadar am investit substantial mai mult comparativ cu obligatia stipulata in contractul de privatizare. In primii patru ani, investitiile au fost sustinute din cresterea de capital de la privatizare si din fluxul de numerar al companiei, iar in ultimul an am inceput un program de finantare cu sectorul bancar. In vederea dezvoltarii durabile a companiei, trebuie sa continuam sa investim la acelasi nivel ridicat, pentru a sustine procesul de modernizare si proiectele strategice, asigurand in acelasi timp o situatie financiara echilibrata", a declarat Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom.

Imprumutul a fost coordonat de Erste Group Bank AG si este acordat de noua banci internationale, inclusiv reprezentantele lor in Romania, respectiv: Erste Group Bank AG, Unicredit Bank Austria AG, Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG si Raiffeisen Bank SA, Bawag P.S.K, La Caixa, EFG Eurobank Ergasias SA, ING Bank NV, Marfin Egnatia Bank SA si Banca Romaneasca SA.

„Ne mentinem angajamentul de a pastra un grad de indatorare de pana la 30%, in conformitate cu strategia financiara a grupului OMV”, a afirmat Reinhard Pichlera, CFO-ul Petrom.

In plus, linia de credit multi-valuta pe o perioada de trei ani obtinuta in octombrie 2008, in valoare de 375 milioane euro, a fost modificata, prin extinderea perioadei de rambursare pana in 2012, conform nevoilor financiare ale companiei. Agentul tranzactiei a fost UniCredit Bank Austria AG.

Avand in vedere necesitatile de investitii ale companiei, noul credit nu exclude posibilitatea unei majorari de capital in viitor, au mai precizat oficialii companiei.

Afla ce masuri de criza a luat Petrom pentru a se mentine lider pe piata energiei din Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri