Numarul firmelor aflate in insolventa in Romania ar putea creste cu circa 63% in acest an, la peste 30.000, dupa un avans de 89% in primele trei luni, mai ales ca urmare a inrautatirii situatiei economice, a declarat Anca Catrina, risk manager al Coface Romania.
In primul trimestru din acest an, numarul firmelor aflate in insolventa a crescut cu 89% fata de primele trei luni din 2009, la 9.766.

"Cel mai probabil, numarul insolventelor va depasi 30.000 in acest an, daca avem in vedere ca numai in primul trimestru s-a inregistrat aproximativ jumatate din numarul de insolvente din cursul anului 2009", a mentionat Catrina, citata de NewsIn.

La finalul lui 2009, erau inregistrate 18.421 de firme aflate in procedura de insolventa. Primele trei sectoare de activitate cu cel mai mare numar de insolvente erau comertul cu ridicata, comertul cu amanuntul si constructiile, care concentrau cea mai mare parte a numarului de insolvente inregistrate anul trecut, respectiv 52,5%.

"Este de asteptat ca anul 2010 sa fie in continuare unul deosebit de dificil pentru jucatorii din constructii, avand in vedere ca in 2009 s-au eliberat 48.833 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 20,1% fata de anul anterior", a mai spus directorul Coface Romania.

Catrina afirma ca termenele foarte mari (in unele cazuri de sase luni) pronuntate de instantele de judecata, cat si amanarile din 2009 cauzate de greva magistratilor, au contribuit la cresterea numarului de insolvente creand astfel "premisele ca in anul 2010 sa se inregistreze un numar record de insolvente".

Evolutia negativa din primul trimestru este cauzata mai ales de inrautatirea situatiei economice a companiilor, acestea inregistrand tot mai putine resurse pentru a se proteja in fata creditorilor, pe fondul unui mediu economic deosebit de instabil.

Potrivit Coface Romania, cele mai afectate sectoare in primul trimestru erau chiar motoarele dezvoltarii din perioada 2004-2008, care au suferit insa cea mai mare scadere in 2009 si care continua sa scada si in 2010, si anume comertul (atat retail cat si distributie) si constructiile, urmate de transporturi, hoteluri si restaurante, industria metalurgica etc.

Reprezentantii Coface Romania mentioneaza ca datele despre insolvente sunt aferente intregii piete din Romania si
provin din surse publice autorizate.

Citeste si Castigatorii crizei: Ce domenii atrag cele mai multe start-up-uri in 2010

Coface Romania este lider pe piata locala in domeniul managementului riscului de credit, oferind servicii de asigurari de credit, rapoarte de credit, colectare de creante comerciale, urmarire a incasarilor, monitorizare, furnizare de date de marketing si consultanta de risc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri