Filiala locala a grupului farmaceutic islandez Actavis (fostul Sindan) tinteste sporirea vanzarilor de medicamente la export cu 15-20%, pana la circa 33,6 milioane de euro, in conditiile stagnarii cresterii incasarilor pe piata interna.
"Pentru anul acesta, speram sa ne mentinem la nivelul de anul trecut - de 107 milioane de euro ca cifra de afaceri, rezultate in care sunt incluse si exporturile de 28 de milioane de euro", a declarat Alina Culcea (foto), in cadrul primei sale intalniri cu presa dupa intrarea in functie, la inceputul lunii trecute.

Culcea il inlocuieste pe Dragos Damian, care a stat la carma companiei doar trei luni, inainte de a se intoarce la conducerea producatorului clujean de medicamente Terapia Ranbaxy.

Noua sefa a producatorului de generice a precizat ca situatia actuala pe plan economic impune o "abordare precauta" in ceea ce priveste previziunile pentru rezultatele financiare, in conditiile in care reglementarile privind plafonarea preturilor la generice si a "taxarii" vanzarilor (clawback) sunt inca neclare. In ceea ce priveste profitul, Culcea a precizat ca marjele de anul acesta nu vor depasi 10%, in conditiile in care anul trecut s-au ridicat la 10-15% din valoarea cifrei de vanzari nete.

"Marja de profit actuala va fi afectata de noile reglementari din domeniu, dar pana cand nu vom sti exact cum vor fi aplicate, nu putem sa estimam ce rezultate vom obtine la sfarsit de an", a explicat country managerul.

In conditiile in care piata interna de medicamente va creste cu doar 2,5% (estimare a companiei de cercetare Cegedim), dupa ani intregi in care cadenta de expansiune a fost de doua cifre, planurile Actavis mizeaza pe segmentul exporturilor si pe largirea gamei de produse.

Bogdan Oghina, directorul unitatii de productie Actavis (fosta fabrica Sindan, preluata de compania islandeza in 2006), a declarat ca cele mai mari volume de export merg catre tarile scandinave si cele din Europa Centrala si de Est, precum si catre Japonia. Astfel, anul trecut de pe poarta fabricii bucurestene au iesit medicamente in valoare de 33 de milioane de euro (calculata la preturi standard), iar anul acesta se doreste o sporire a vanzarilor in afara tarii.

Piete mai noi pe harta exporturilor a fabricii din Bucuresti sunt si cea din Statele Unite ale Americii si Australia. "In America suntem de abia la inceput, dar inregistram acolo cresteri semnificative, de aceea ne dorim ca in 2011 sa vindem cel putin de trei ori mai mult ca acum", a mai precizat Oghina. Pe piata americana, Actavis Romania estimeaza vanzari de 5-6 milioane de euro anul acesta, potrivit estimarilor sefului fabricii.

Pentru anul acesta sunt programate a fi lansare 13 noi produse, dintre care doua din aria terapeutica a oncologicelor (anticancer), iar restul - din segmentele cardio-vascular, sistem nervos central si al OTC-urilor (over the counter - medicamente vandute fara prescr'iptie medicala). "Vrem sa lansam noi game de OTC-uri si sa ne intarim prezenta pe piata dermatocosmeticelor pentru ca in perioada de criza aportul de lichiditati pe care aceste produse il aduc este important", a precizat Culcea.

In ceea ce priveste segmentul oncologicelor, fabrica din Romania a realizat deja transferul a trei produse catre o unitate similara din Italia, situata in localitatea Nerviano, altele patru fiind in curs de mutare catre uzina italiana. "Transferul nu este o substitutie a productiei bucurestene, ci reprezinta o alternativa la productia locala", au subliniat oficialii Actavis Romania.

Fabrica din Bucuresti va beneficia anul acesta de o investitie de circa doua milioane de euro, destinata imbunatatirii utilajelor. Anul trecut, o suma similara a fost investita in acelasi scop, a mai precizat Oghina.

In luna aprilie, piata farma a inregistrat o scadere a segmentului de generice nonbranded (medicamente iesite de sub protectia patentului) de 4,3% ca valoare in lei si de 18,8% ca numar de unitati. [Afla aici care este dinamica pietei farma anul acesta, potrivit estimarilor companiei de cercetare Cegedim].

Compania islandeza Actavis este una dintre cele mai mari companii farmaceutice de generice din lume, cu activitati in aproape 40 de tari si peste 10.000 de angajati la nivel global. Fiind una dintre companiile cu cea mai rapida crestere in acest sector, Actavis a ajuns la o cifra de vanzari de circa 1,7 miliarde de euro in 2009.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri