Evolutia pietei farmaceutice din Romania in ultima perioada contureaza tendinta generala din 2010, caracterizata de scaderi pe segmentul spitalelor si medicamentelor fara prescriptie, dar sustinuta de fatori exogeni si structurali, ale caror efecte isi vor face simtita prezenta in special la nivel de valoare totala a industriei.
La 12 luni, piata totala a cunoscut o scadere importanta in volum (-7,5), o stagnare in zile de tratament (+1,6%), o crestere a valorii de doua cifre in lei (+12,3%) si o usoara crestere in euro de numai 2,2%, conform datelor furnizate de Cegedim, companie de analiza si studii specializata pe piata farmaceutica.

„Ingrijoratoare este scaderea volumului care se datoreaza in principal spitalului si segmentului de OTC (fara prescr'+'iptie); scaderi importante atat in volum cat si la zile de tratament, in timp ce segmentul Rx (cu prescr'+'iptie) din farmacii a preluat greul asistentei cu medicamente si tocmai de aceea este foarte expus si vulnerabil in momentul de fata”, a spus Petru Craciun (foto), directorul general al Cegedim Romania.

De aceea, „2010 este un an foarte tulbure, deoarece avem o combinatie putin predictibila de factori de crestere dar si de scadere. Estimarile pentru 2010 evidentiaza o confirmare a scaderii pentru spital de 1,8%, iar pe farmacii o crestere de 3% datorata Rx (+3,6%) in conditiile in care segmentul OTC (+0,5%) va stagna la nivelul intregului an, ceea ce va duce la o crestere totala de 2,5% in euro. Insa, datorita iminentei introducerii unor reglementari noi, consideram o marja de manevra mai mare intre -5% si 5%, cu tendinta de stagnare, iar pacientii netratati au de suferit”, a mai precizat Petru Craciun.

Factorii de crestere considerati pentru acest an sunt: nevoia mai mare de tratament si importanta sanatatii, iar aditional, reprezentand factori ocazionali, se remarca tendinta de crestere a pretului mediu ponderat, reactia lantului de aprovizionare si cresterea unor preturi la medicamente.

Pe de alta parte, criza de lichiditati, insuficienta bugetului public, reglementarile ostile, scaderea puterii de cumparare a populatiei si preluarile ostile reprezinta principalii factori de scadere pentru acest an.

De asemenea, volumul vanzarilor de medicamente va continua sa scada, corelat cu tendinta din ultimele 12 luni, care desi s-a stabilizat in primul trimestru din 2010, va fi probabil de - 5-6%, conform estimarilor Cegedim Romania. Segmentul de spital si de OTC sunt in continuare serios afectate.

In primul trimestru din 2010, cifra de afaceri la nivelul industriei farmaceutice s-a ridicat la suma de 2,34 miliarde de lei, mai mult cu 17,3 puncte procentuale fata de primele trei luni de anul trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri