Grupul francez Lafarge, cel mai mare producator de ciment de pe piata locala, mizeaza in 2010 pe o scadere a pietei de profil cu 4-10%, se arata in raportul semestrial al grupului.

Productia de ciment a scazut anul trecut cu 27,8%, de la 10,7 milioane de tone in 2008, la aproximativ 7,72 de milioane de tone, potrivit Patronatului Industriei din Ciment si Altor Produse Minerale (CIROM).

Totodata, consumul de ciment a depasit cu putin 8 milioane de tone in 2009 in scadere cu circa 30% fata de 2008.

Anul trecut, doar 270.000 de tone de ciment au fost importate pe piata locala, in vreme ce restul s-a fabricat intern de catre producatorii Lafarge, Holcim (Elvetia) si Carpatcement Holding , subsidiara locala a nemtilor de la HeidelbergCement

Vanzarile de ciment ale Lafarge Romania, subsidiara locala a francezilor, au scazut cu 19,4% in primul semestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Romania s-a clasat pe locul al doilea in topul celor mai slabe piete din Europa Centrala pentru Lafarge din punct de vedere al vanzarilor din primele sase luni, dupa Rusia, care a vandut cu 20% mai putin ciment decat in intervalul ianuarie-iunie 2009.

Grupul a reusit sa compenseze insa declinul de pe piata locala din primele trei luni, cand Lafarge Romania a inregistrat o scadere a vanzarilor de ciment cu 42,3%.

Scaderea valorica a vanzarilor producatorului de ciment s-a cifrat insa 44,9%, procent similar cu cel inregistrat in primele trei luni ale anului trecut, in conditiile in care reducerea preturilor a fost de 2,6%.

Philippe Questiaux, presedintele si directorul general al Lafarge Ciment (Romania), spunea recent pentru Wall-Street ca producatorul de ciment mizeaza in acest an pe mentinerea afacerilor la nivelul din 2009. La inceputul anului, grupul bugetase o crestere de 0-5% a vanzarilor de pe piata locala.

“Avand in vedere ceea ce s-a intamplat la inceputul anului, nu se mai poate vorbi de o crestere a afacerilor, ci poate de o mentinere a businessului la nivelul de anul trecut. Totusi, exista inca destul de multe incertitudinui”, declara Questiaux.

Grupul francez, care a intrat pe piata locala prin preluarea fostului producator national Romcim, in 1997, a ajuns la o cifra de afaceri de 370 milioane de euro in 2008 si la un profit net de 163,8 milioane de euro. Lafarge Romania a fost in 2008 una din cele mai profitabile companii de pe piata locala.

Lafarge Ciment detine doua fabrici de ciment la Hoghiz si Medgidia, precum si o statie de macinare la Targu-Jiu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri