Imaginea companiilor care se declara astazi cu usurinta in insolventa va fi afectata, iar pe viitor, cand acestea se vor prezenta din nou in fata bancherilor ar putea intampina refuzuri, a explicat Adrian Bulboaca, managing partner al casei de avocatura Bulboaca si Asociatii, in cadrul unui interviu acordat Wall-Street.
Wall-Street: Sustineti modificarea legii insolventei in sensul unei inaspriri a acesteia data fiind usurinta cu care unele companii se declara in insolventa?

Adrian Bulboaca: Sustin orice demers legislativ ce are ca obiectiv protejarea interesului public, iar acest lucru poate include, in mod firesc, si protejarea sistemului bancar pentru ca la nivel global soliditatea sistemului bancar a devenit o chestiune de interes public. Efectele ce pot fi produse de dereglarea sistemului bancar sunt puternice si pot afecta intreaga economie si, de aceea este necesar sa fie adoptate acele masuri de natura sa protejeze sistemul.

Wall-Street: De ce credeti ca se declara companiile atat de usor in insolventa? Pentru a evita bancile?

Adrian Bulboaca: Este vorba de o intelegere gresita a institutiei insolventei. In esenta, spiritul care predomina pe plan local este acela ca declansarea procedurii de insolventa plaseaza companiile la adapostul instantei fata de actiunile bancilor. Insa, in felul acesta, companiile se lipsesc de orice sansa de redresare financiara.

Wall-Street: Practic, companiile care aleg calea insolventei se indreapta spre un drum inchis?

Adrian Bulboaca: Da. Ideal ar fi ca toate companiile sa isi trateze bancherul ca pe un partener de afaceri si sa caute solutii de redresare intai cu acesta si abia in ultima instanta sa apeleze la insolventa.

Am remarcat ca in prezent principiul de baza dupa care se ghideaza bancile este dorinta relansarii economice si a realizarii unui dialog prin care sa discute cu fiecare client diferitele variante de restructurare. Insa, este posibil ca limita in acest dialog sa fie data de neincrederea celuilalt partener, adica a imprumutatului, in sansele de redresare economica in plan imediat. In acest caz, aceste companii prefer sa se puna la adapostul instantei decat sa isi asume eventuale riscuri pe care un plan de reorganizare propus de banca le-ar prezenta.

Pe de alta parte, in instanta lucrurile devin mai complicate pentru ca atunci companiile nu mai au libertatea de a negocia cu bancile finantatoare si totul trebuie sa se realizeze prin intermediul instantei. Cuvantul de ordine in aceasta perioada cred ca trebuie sa fie negocierea parteneriatului cu banca, cautarea investitorilor straini si abia in ultima instanta sa te gandesti la insolventa.

Un alt aspect pe care companiile care se declara in insolventa il pierd din vedere este pierderea credibilitatii. Chiar daca reorganizarea financiara se va finaliza, nu cred ca bancile vor uita insolventa. Ma gandesc la cateva cazuri de insolventa de pe piata romaneasca cu rezonanta si dupa ce se va termina procedura de insolventa nu stiu cum aceste companii vor putea sa stea din nou in fata bancilor pentru a cere finantare.

Wall-Street: Considerati ca sistemul bancar din Romania este capabil sa faca fata acestui val de insolvente si de probleme cu care se confrunta companiile?

Adrian Bulboaca: Cred ca da pentru ca exista doua trasaturi principale ale acestui sistem care faciliteaza situatia. In primul rand, exista un corp de bancheri cu o prezenta indelungata in economia romaneasca care au trecut cu succes peste numeroase situatii critice in evolutia lor profesionala. In al doilea rand, sistemul bancar autohton este dominat de bancile staine si imi este greu sa cred ca o banca straina va lasa in suferinta subsidiara din Romania din cauza ca la nivel de grup consecintele pot fi importante.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri