4 din 10 romani isi doresc un raport mai echilibrat intre viata profesionala si cea privata in urmatorii 10 ani, iar aproape 30% si-ar dori sa inceapa o activitate pe cont propriu, arata studiului Managing Tomorrow’s People realizat de PricewaterhouseCoopers.
40% dintre romani declara ca peste 10 ani si-ar dori sa aiba parte de un raport mai echilibrat intre viata profesionala si cea privata, iar 28% spun ca isi doresc sa inceapa o activitate pe cont propriu in urmatorul deceniu. In schimb, numai 32% dintre respondentii din Romania au declarat ca in urmatorii 10 ani si-ar dori sa ocupe un post care sa presupuna mai multe responsabilitati si un salariu pe masura.

In ceea ce priveste asteptarile profesionale, in timp ce 43% dintre barbatii romani declara ca si-ar dori sa inceapa propria afacere in urmatorii 10 ani, femeile, in proportie de 46%, isi exprima intentia de a petrece mai mult timp cu familia.

La nivel global, 44% dintre respondenti au declarat ca se asteapta ca in urmatorii 10 ani sa acceada la o pozitie profesionala cu mai multe responsabilitati si sa aiba un venit mai substantial. In schimb, ponderea celor dispusi la o activitate de liber-profesionist este mai mica decat in Romania, numai 20% dintre respondenti declarand ca intentioneaza sa demareze o activitate pe cont propriu in urmatorii 10 ani.

“Companiile trec de la modul de supravietuire la pregatirea pentru cresterea economica viitoare, dar sunt constiente ca a relua angajarile in momentul de fata le-ar expune la noi riscuri, in conditiile in care situatia economica ramane volatila. In consecinta, angajatilor existenti li se cere sa faca mai mult, cu mai putine resurse. Studiul nostru arata faptul ca angajatii incep sa resimta presiunea, un numar mare de respondenti indicand faptul ca isi doresc un raport mai echilibrat intre viata profesionala si cea privata”, precizeaza Peter de Ruiter (foto), liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica al PwC Romania.

“Angajatorii care cer de la angajati mai multe rezultate, fara a monitoriza impactul acestor sarcini suplimentare, s-ar putea sa-si prejudicieze interesele pe termen lung. Moralul si loialitatea angajatilor ar putea fi afectate, ceea ce s-ar putea transpune intr-un exod in masa al celor mai talentati la momentul revenirii cresterii economice”, a adaugat Peter de Ruiter.

In afara de salarii, studiul releva faptul ca angajatii apreciaza schemele flexibile de lucru (39%), urmate de bonusuri, plata sesiunilor de instruire si a programelor academice, precum si activitatile sociale.

Apetitul pentru programele flexibile de lucru este deosebit de mare in Europa Occidentala si America de Nord. Angajatii din America Latina sunt in schimb preocupati indeosebi de programele de instruire si dezvoltare profesionala. Dorinta accesului la retelele profesionale de socializare si la activitatile sociale este pronuntata in pietele emergente din Africa, Orientul Mijlociu, Europa Centrala si de Est si regiunea Asia-Pacific. Numai 9% dintre respondenti au indicat faptul ca o schema avantajoasa de pensionare ar reprezenta un element principal de atractie la un loc de munca.

Corelat cu nevoia de a petrece mai multa vreme cu familia, profesionistii maturi (36-45 de ani) declara ca locul lor de munca ideal presupune existenta unui “birou virtual” care sa le permita conectivitate din orice spatiu, inclusiv de acasa. Pe fondul unei nevoi ridicate de repere, tinerii la inceput de cariera (16-25 de ani) au reprezentarea locului de munca intr-o cladire de birouri, amplasata in centrul unei aglomerari urbane.

Aproape jumatate dintre respondenti spun ca si-ar dori sa lucreze pentru o companie ale carei valori sunt similare cu ale lor, in vreme ce 20% dintre participanti si-ar dori sa faca parte dintr-o companie de elita care angajeaza numai pe cei mai buni profesionisti. 33% dintre respondenti si-ar dori sa lucreze pe cont propriu si sa aiba libertatea de a-si alege colaboratorii.

Existenta unei implicari sociale puternice si a unui simt al responsabilitatii pentru mediul inconjurator a fost identificata drept un element important pentru alegerea unui angajator de 41% dintre respondenti (cifra ajungand chiar la 55% in America Latina). In Europa Centrala si de Est, cei mai multi au fost de parere ca este mai important elementul de relationare. La nivel global, unul din patru respondenti au declarat ca este vitala intelegerea in profunzime a importantei pietelor emergente si a specificului lor. In America de Nord si regiunea Asia-Pacific importanta intelegerii pietelor emergente a fost indicata drept un factor semnificativ intr-o proportie mai mare decat in tarile Americii Latine si cele central si est-europene.

Raportul Managing Tomorrow’s People: Where will you be in 2020? a fost derulat la inceputul anului 2010 si se bazeaza pe raspunsurile a 5746 de respondenti din 113 tari.

Concluzii ale studiului pentru alte teritorii:

• Columbienii prefera sa munceasca pe cont propriu, 46% dintre acestia preferand aceasta optiune. In schimb, numai 13% dintre americani se vad ca liber-profesionisti in urmatorii 10 ani;

• Grecii sunt mai inclinati sa se vada pe viitor ca avand responsabilitati mai mari si salarii pe masura. Numai 21% indica faptul ca isi doresc un raport mai echilibrat intre viata profesionala si cea privata;

• Femeile irlandeze au indicat faptul ca isi doresc ca angajatorul sa aiba valori si idealuri comune cu ale lor intr-o proportie mult mai mare (68%) decat barbatii irlandezi (27%);

• Foarte putini respondenti la nivel global au indicat o schema buna de pensionare drept cel mai important beneficiu in afara de salariu. In schimb, 17% dintre mexicani au indicat pensiile drept un avantaj important, proportia crescand chiar la 20% pentru barbatii mexicani;

• In multe tari schemele flexibile de lucru au fost indicate drept cel mai important beneficiu in afara de salariu – Olanda 39%, Elvetia 47%, Marea Britanie 47% si Statele Unite 43%. Deloc surprinzator, procentul femeilor indicand aceasta drept principal beneficiu a fost mult mai mare decat cel al barbatilor;

• 44% dintre sud-africani se vad drept liber-profesionisti in urmatorii 10 ani, procentul crescand la 55% in cazul barbatilor sud-africani;

• Respondentii elvetieni (57%) si americani (57%) au indicat in cea mai mare proportie faptul ca isi doresc ca in urmatorii 10 ani sa li se confere responsabilitati suplimentare si salarii considerabil mai mari. In Elvetia, 78% dintre respondentii tineri (16-25 de ani) au indicat aceasta drept principala aspiratie profesionala;

• Respondentii turci au fost singurii care au indicat bonusurile financiare drept cel mai important beneficiu in afara de salariu (25%). Toate celelalte tari au indicat programele flexibile de munca drept cel mai important beneficiu aditional.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri