Premierul Emil Boc, prezent la inaugurarea conductei de gaze Arad-Szeged, care leaga sistemul romanesc de cel ungar, a declarat ca realizarea proiectului de interconectare "deschide o fereastra de oportunitate" pentru AGRI, proiect care vizeaza tranzitul de gaz natural lichefiat din zona Marii Caspice in Europa.
"In plan european, interconectarea tarilor este vitala. Se deschide o fereastra de oportunitate pentru realizarea AGRI (Romania-Georgia-Azerbaijan-Interconnector - n. red.). Participarea Ungariei la acest proiect da siguranta. In viitorul apropiat, ramane sa ne concentram pe sursele de finantare pe care speram sa le obtinem 2011", a declarat Emil Boc (foto). Ungaria va participa si ea la proiectul AGRI, fiecare dintre cele patru state membre avand o participatie de 25%.

Primul ministru roman a subliniat totodata ca, prin proiectul Arad-Szeged, Romania isi reafirma angajamentele in privinta Nabucco si PEOP (conducta paneuropeana de petrol). "Acest proiect este o dovada a eficientei guvernelor roman si ungar si a relatiilor bune de colaborare cu Uniunea Europeana", a adaugat Boc, in cadrul unei conferinte care a avut loc la Csanadpalota, in Ungaria.

La randul sau, omologul sau, Viktor Orban, prezent la evenimentul de inaugurare a conductei, a spus ca fara Romania si Ungaria nu ar exista o piata comuna in Europa Centrala. "Jucatorii mai mici devin mai mari pentru ca vor putea sta pe mai multe picioare daca ei colaboreaza. [...] Semnele sunt bune pentru Europa Centrala si speram ca spiritul noii colaborari sa cuprinda intreaga Europa", a afirmat Orban.

In plus, premierul Ungariei a punctat ca noua conducta aduce un plus de competitivitate pe piata gazelor la nivel regional pentru ca atunci "cand doua tari au retelele de gaze separate, ele sunt mai vulnerabile in privinta alimentarii". Pentru consumatori, concurenta mai mare intre sursele de gaze ar putea genera o micsorare a pretului pentru consumatorii finali. [Citeste si: Seful GDF Suez: Fie ca vine din vest sau din est, gazul tot acelasi pret are].

Ungaria ne scapa de "dictatura" ruseasca. Vor scadea preturile?

Conducta de gaze Arad-Szeged asigura Romaniei independenta fata de gazul din rusesc, in conditiile in care livrarile prin Ungaria pot suplini necesarul pentru consumul intern. "Intr-o anumita masura, aceasta conducta este un act de independenta fata de gazele rusesti", a confirmat Sandor Fasimon, vicepresedinte in cadrul grupului MOL. Fasimon a precizat ca in situatie de criza, Ungaria a furnizat gaze si Serbiei si ca, daca Rusia ar declansa o noua criza a gazelor, si Romania ar putea fi alimentata prin gazoductul Arad-Szeged.

Conducta, a explicat Fasimon, are o capacitate de 1,8 miliarde de metri cubi pe an si va putea importa 4,5 milioane de metri cubi de gaze in fiecare zi. "Romania este conectata acum la Europa", a mai spus oficialul MOL.

Rusia a inchis "robinetul" gazelor in iarna lui 2009, cand a refuzat sa mai faca livrari catre Ucraina, sistand astfel tranzitul lor catre intreaga Europa. In prezent, Romania importa gaze rusesti prin doua companii intermediare - WIEE si Imex Oil, ambele alimentandu-se de la Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume.

Romania nu mai importa direct gaze din Rusia din anii '90, ceea ce a insemnat cresterea tarifelor catre consumatorii finali. Consumul intern anual se cifreaza la circa 17-18 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cea mai mare parte a productiei autohtone fiind asigurate de compania de stat Romgaz, precum si de OMV Petrom. [Vezi aici ce a declarat recent, la Bucuresti, presedintele Gazprom, Alexei Miller].

"La nivel regional, putem sa-i facem (pe rusi - n. red.) sa fie competitivi (ca pret - n. red.). Toate conductele sunt est-vest, fara conexiuni nord-sud. [...] Nu o sa avem probleme ca Bulgaria sau Slovacia (care sunt dependente de gazul rusesc - n. red.). Fortam gazul rusesc sa fie competitiv. La nivel local nu poti forta pretul rusesc sa fie competitiv", a subliniat Fasimon.

Conducta Arad-Szeged "asigura consumatorului un pret real", a intarit si Zsolt Hernadi, presedintele grupului MOL. "Noi toti muncim sa eliminam segmentarea si sa formam o piata regionala", a adaugat seful grupului ungar.

Primim gaze unguresti, dar cand vom exporta catre vest?

Conducta Arad-Szeged prevede atat importul, cat si exportul de gaze, avand o capacitate initiala de 1,75 de miliarde de metri cubi pe an. Se estimeaza ca gazoductul va ajunge la o capacitate de livrare de 4,4 milioane de metri cubi pe an.

Pentru moment, livrarile prin conducta, care au inceput in vara aceasta, functioneaza doar in sensul aducerii de gaz din Ungaria, urmand ca activitatea de export sa fie demarata dupa ce partea romana finalizeaza investitiile in sectorul aflat pe teritoriul Romaniei. Aproape 50% din costurile totale ale conductei sunt suportate de reteaua nationala de transport de gaze, Transgaz.

Gazoductul are o lungime de 109 de kilometri, dintre care 47 de kilometri se afla pe teritoriul Ungariei. Pentru sectiunea lor de conducta, ungurii au investit 33,3 de milioane de euro, dintre care 17 reprezinta fonduri din bugetul Comisiei Europene.

OMV Petrom Gas a demarat livrarile prin conducta in august, alte companii - E.ON Gaz Romania, GDF Suez Energy Romania si MOL Energy Trade Ltd - rezervand capacitati pe portiunea romaneasca. De cealalta parte a granitei, companiile care au rezervat capacitati sunt E.ON Natural Gas Trade, Econgas, Global NRG, GDF Suez si MOL Energy Trade.

Legislatia europeana va obliga statele participante la interconectari sa realizeze schimbul de gaze in ambele sensuri pana in 2015, astfel incat Romania va putea exporta gaz autohton catre pietele vestice. Fasimon a declarat ca se asteapta ca sensul circulatiei sa fie si dinspre Romania spre Ungaria in 2014.

Conducta care ne scapa de rusi, in cifre:

Lungime: 109 kilometri (pe teritoriul Ungariei: 61 km; pe teritoriul Romaniei: 48 km)
Companii participante: Transgaz (Romania), FGSC Földgázszállító Zrt.
Capacitate/an: 1,75 de miliarde de metri cubi de gaze
Capacitate/zi: 4,8 milioane de metri cubi de gaze
Investitie totala: 70 milioane de euro

2002 - semnarea unui memorandum pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, derulat in 2003
2007 - demararea unor noi runde de negocieri intre statele implicate, pe baza rezultatelor studiului de fezabilitate
12 mai 2010 - semnarea acordului interguvernamental Romania-Ungaria
29 iulie 2010 - data primei livrari de gaze prin conducta, capacitatea fiind rezervata de OMV Petrom Gas

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri