Romania se afla pe locul al treilea intr-un clasament al tarilor din Uniunea Europeana (UE) in functie de cresterea procentuala a salariului minim de la inceputul anului, arata datele Eurostat, biroul de statistica al Comunitatii Europene (CE), care a analizat evolutia remunaratiei minime in 20 de tari membre.
Salariile minime ale angajatilor romani au crescut, de la 1 ianuarie anul curent, cu 10,99% fata de 2010, de la 141,63 de euro (600 de lei), la 157,2 euro (670 de lei).

Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie a fost adoptata printr-o Hotarare de Guvern, publicata in Monitorul Oficial in ultima parte a lunii noiembrie.

Totodata, in decembrie anul trecut, sindicatele si patronatele au semnat un nou Contract Colectiv de Munca la nivel National (CCMN), valabil in perioada 2011 – 2014, potrivit caruia salariul minim brut din mediul privat a devenit 700 de lei, cu 100 peste cel din 2010. Datele Eurostat fac referinta insa la salariul de 670 de lei.

Cele mai mari cresteri ale salariului minim brut le-au primit angajatii din Slovenia – 25,1% (de la 579,43 la 748,1 euro) si cei din Letonia – 11,09% (de la 253,77 la 281,93 de euro).

“Cresterea salariului minim nu are legatura cu o eventuala crestere economica si rezulta din negocieri sindicale. Din pacate, sistemul de negocieri de la noi al salariilor nu este unul fericit, care sa se bazeze pe o crestere a productivitatii. In mod logic, salariile cresc daca avanseaza si productivitatea. Cand negociaza pentru majorarea salariilor, sindicatele aduc in discutie criterii precum cresterea inflatiei”, spune analistul economic Aurelian Dochia.

El adauga ca pozitia Romaniei din punct de vedere al nivelului salarial nu ar trebui sa fie un argument pentru cresterea castigurilor.

“Este adevarat ca, deocamdata, suntem la coada Europei in ceea ce priveste salariile si de aceea ni se spune ca ne putem permite sa avem cresteri. Dar nu e deloc asa”, mentioneaza Dochia.

Salariul minim brut la nivel national a crescut in mod constant in ultimul deceniu, de la 140 de lei in 2001, la 670 de lei in 2010, indiferent de mersul economiei. Cea mai interesanta evolutie a salariului minim brut a fost in 2008, an in care castigurile minime au crescut de doua ori: o data in ianuarie, de la 390 la 500 de lei si o data in octombrie, la 540 de lei.

“Teoretic, nu ar trebui sa existe un salariu minim brut impus de catre stat. Daca s-ar intampla acest lucru, fiecare angajat si-ar putea negocia propriul venit, iar somajul ar fi absorbit. Din cauza faptului ca exista un salariu minim reglementat, multe intreprinderi se vad nevoite sa concedieze oameni, pentru ca nu isi permit sa plateasca acest plafon”, subliniaza Dochia.

Pe de alta parte, Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank, este de parere ca procentul cu care s-a majorat salariul minim de la 1 ianuarie anul curent nu ar trebui sa fie o surpriza, avand in vedere ca romanii sunt platiti foarte prost.

“Avand in vedere cat scazut este nivelul salarial din Romania, este anticipata o dinamica mai mare a castigurile si pe viitor. Este de asteptat ca in urmatorii 20-30 de ani salariile sa creasca intr-un ritm mai alert in Romania, pentru a compensa decalajul fata de celelalte state”, sustine Chidesciuc.

In mediul privat insa, majorarea salariului minim nu s-a facut simtita decat in randul angajatilor ale caror castiguri se plasau sub nivelul de 700 de lei. Iar anumiti angajatori, care au fost nevoiti sa creasca salariile, au taiat alte beneficii din pachetul salarial, pentru a «compensa» majorarile impuse.

“De la inceputul anului, nu am semnalat o tendinta in randul companiilor de a creste salariile, pentru ca acest lucru ar fi insemnat o marire a datoriilor. Toata lumea e foarte prudenta, iar cei care au facut majorari salariile au compensat acest lucru prin eliminarea altor beneficii”, declara Irina Vasile, country manager al companiei de executive search Antal Romania.

Analiza Eurostat semnaleaza ca in vreme ce Grecia si Irlanda, doua dintre statele Uniunii care au fost lovite din plin de criza economica si au fost nevoite sa primeasca infuzii de aproape 200 de miliarde de euro pentru pentru a nu se prabusi, nu au majorat salariul minim, alte trei tari aflate in dificultate – Portugalia, Ungaria si Spania - au operat majorari de 2,1%, 3,52% si 1,26% ale salariului minim.

“Cresterea salariului minim depinde de mediul politic din fiecare tara. De exemplu, in Ungaria au avut loc alegeri anul trecut si astfel se poate explica avansul castigurilor de acolo”, mai spune economistul Aurelian Dochia.

Cel mai ridicat salariu minim din UE se inregistreaza in Luxemburg – 1.757,56 de euro, in crestere cu 74,8 de euro fata de 2010. Incepand cu 1999, anul de la care Eurostat a facut o statistica a salariilor minime, remuneratia angajatilor din Luxemburg a crescut constant, cu exceptia lui 2008, cand s-a pastrat la acelasi nivel ca anul precedent.

Pe locul al doilea in topul tarilor UE cu cele mai ridicate salarii minime se afla Irlanda, cu 1.461,85 de euro, urmata de Olanda, cu 1.424,4 euro, Belgia – 1.415,24 de euro si Franta – 1.365 de euro.


Angajatii din Bulgaria castiga cel mai putin din UE, respectiv 122,71 de euro.


Topul celor mai ridicate salarii minime din UE:



Sursa tabel: Eurostat

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri