Ministerul Finantelor Publice (MFP) analizeaza foarte serios reducerea contributiilor sociale pentru angajator, iar aceasta masura se va decide impreuna cu FMI si Comisia Europeana, a declarat, joi, ministrul de resort, Gheorghe Ialomitianu.
"Foarte multi investitori cer stabilitate macroeconomica. Sigur ca lucrurile acestea la asiguram. Ne gandim sa venim si cu niste masuri anticiclice. Luam foarte in serios reducerea CAS pentru angajator, lucru care il vom decide impreuna cu FMI si CE pentru ca suntem intr-un parteneriat", a spus Ialomtianu, la un seminar organizat de Consiliul Investitorilor Straini, citat de Mediafax.

El a adaugat ca Ministerul Finantelor nu ia in calcul modificarea cotei unice, desi exista discutii publice privind o asemenea masura.

"Sunt voci care spun sa reducem TVA. Guvernul nu este in masura sa reduca TVA pentru ca ne asigura in cea mai mare parte finantarea cheltuielilor publice. Nu ne permitem sa reducem acest impozit, sa ne gandim la CAS pentru a face costul fortei de munca mai redus", a spus ministrul.

Ialomitianu a mentionat ca Ministerul Finantelor va asigura si resurse pentru investitii.

Contributiile de asigurari sociale ar putea fi reduse cu unul pana la trei puncte procentuale, dar momentul scaderii ar putea fi amanat pentru anul viitor, in functie de gradul de colectare a veniturilor bugetare, declara saptamana trecuta Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

Surse oficiale au declarat, la inceputul saptamanii trecute, agentiei Mediafax ca Guvernul ia in calcul reducerea in al doilea semestru a contributiilor totale de asigurari sociale de la 44% la 41% prin scaderea cu trei puncte a cotelor platite de angajator, iar in perioada urmatoare va fi stabilita exact si data de la care va fi operata relaxarea fiscala.
Anterior, in luna martie, surse din Ministerul Finantelor au declarat agentiei Mediafax ca Guvernul efectueaza simulari de diminuare a cotelor de contributii de asigurari sociale (CAS) cu 1-3 puncte procentuale pentru angajatori, reducere care sa fie aplicata incepand cu semestrul al doilea al acestui an.

Scrisoarea suplimentara de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International in urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie releva ca cele doua parti au stabilit sa ia in considerare reducerea impozitarii fortei de munca in acest an, daca economia isi va reveni si va crea suficient "spatiu fiscal".

In prezent, angajatorii platesc, dupa caz, contributii de asigurari sociale de 20,8% pentru conditii normale de munca, de 25,8% pentru conditii deosebite de munca si de 30,8% pentru conditii speciale de munca.

La acestea se adauga contributia de 5,2% pentru asigurarile de sanatate, de 0,5% la bugetul asigurarilor pentru somaj si de 0,25% la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

In baza Legii 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, in functie de clasa de risc, angajatorii datoreaza si cote de contributii cuprinse intre 0,15% si 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.

In cota de contributie individuala de asigurari sociale este inclusa si cota de 3% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, majorata de la 2,5% in 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri