Romanii anticipeaza majorari de preturi si in perioada urmatoare din cauza unor posibile cresteri de taxe si impozite, indicatorul GfK privind asteptarile legate de evolutia preturilor inregistrand in martie unul dintre cele mai mari avansuri din Uniunea Europeana.
Studiul "Europa Climate" efectuat de GfK a fost realizat in randul consumatorilor din Austria, Bulgaria, Cehia, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Romania si Spania, state care insumeaza circa 80% din populatia totala a celor 27 state membre ale UE.

"In luna martie, asteptarile privind preturile au marcat o crestere in toate tarile Uniunii Europene studiate. Singura exceptie o constituie Bulgaria, unde dupa o crestere puternica incepand din luna decembrie a anului trecut, actualmente indicatorul s-a diminuat usor, situandu-se in martie la cota de 7,6 puncte. O crestere deosebit de pronuntata au consemnat-o Franta, Italia si Romania", potrivit studiului.

"In Romania, indicatorul (privind asteptarile legate de preturi - n.r.) se situeaza in prezent la 19,7 puncte. La mijlocul anului 2010, romanii au avut de suportat o majorare cu cinci puncte procentuale a taxei pe valoarea adaugata. Urmare a controverselor pe aceasta tema, asteptarile privind preturile au crescut la 14 puncte in august. In perioada urmatoare, insa, indicatorul s-a calmat, iar pana in ianuarie a scazut la cota de -15,3 puncte. In prezent, romanii anticipeaza noi majorari de impozite si de taxe, astfel incat asteptarile privind preturile au crescut in martie cu 29,7 puncte", potrivit studiului GfK.

Astfel, GfK noteaza ca Guvernul roman este supus in continuare unei presiuni internationale puternice pentru reducerea deficitului bugetar, avand in vedere ajutoarele financiare ce i-au fost acordate de catre Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Uniunea Europeana.

Potrivit studiului, teama de inflatie tot mai pronuntata a consumatorilor europeni se rasfrange si asupra asteptarilor lor privind veniturile.
"In prezent, indicatorul (privind asteptarile legate de venituri - n.r.) este in scadere pe un front larg. Exceptie in acest sens face doar Romania, cu o crestere nesemnificativa, dupa ce in iunie 2010 indicatorul marcase aici un record negativ de -72,7 puncte. Pentru a pastra controlul asupra finantelor publice, guvernul roman a impus anul trecut un pachet de masuri severe de austeritate", se arata in studiul GfK.

GfK noteaza ca in urma adoptarii pachetului de masuri de austeritate a existat o scadere abrupta a asteptarilor cetatenilor in ceea ce priveste veniturile.

"Ulterior, incepand de la mijlocul anului, speranta prudenta ca recesiunea se va incheia in curand a determinat o crestere continua a indicatorului (privind asteptarile legate de venituri - n.r.). In prezent, acesta se stabilizeaza la un nivel foarte scazut, respectiv -31,3 puncte. In februarie a fost acordata bugetarilor o crestere salariala de 15%, care a compensat cel putin in parte reducerile din anul precedent. Expertii prevad pentru cele noua luni ramase din acest an un usor reviriment economic", se mai spune in studiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri