Ministrul interimar al Muncii, premierul Emil Boc, a declarat ca vor fi aplicate sanctiuni dure pentru munca la negru, avertizandu-i pe cei care folosesc salariati fara forme legale sa le incheie contracte de munca, pentru ca noua legislatie prevede amenzi mult mai mari si sanctiuni penale.
Emil Boc s-a intalnit, la Ministerul Muncii, cu ministrul Internelor Traian Igas si cu conducerea Inspectiei Muncii, pentru a discuta masurile ce vor fi luate pentru combaterea muncii la negru, anunta Mediafax.

La finalul intalnirii, ministrul interimar al Muncii a spus ca este nevoie, la fel ca si in cazul evaziunii fiscale, de o colaborare intre autoritati cu competente in domeniu. El a precizat ca "planul complet si complex" de combatere a muncii la negru va fi facut prin asezarea la aceeasi masa a reprezentantilor Inspectiei Muncii, Garzii Financiare, Ministerului de Interne, inclusiv Jandarmeriei.

El i-a atentionat pe angajatorii care folosesc "forme nelegale" sa incheie contracte de munca, precizand ca amenzile au crescut de patru ori in noua legislatie fata de cele prevazute in vechiul Cod al Muncii.

"Atrag atentia ferm celor care inca utilizeaza forme nelegale cu privire la salariati sa incheie contracte de munca. Noul Cod al Muncii prevede sanctiuni pecuniare de patru ori mai mari ca vechiul act, dar si sanctiuni penale", a spus ministrul interimar al Muncii.

Premierul Emil Boc a adaugat ca principalul obiectiv pe care-l are in vedere este cresterea numarului contractelor de munca prin diminuarea muncii la negru.

El a precizat ca intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii, lunea viitoare, va produce un impact deosebit pentru salariat dar si pentru angajator.

"Am stabilit impreuna cu ministrul de Interne si cu ministrul de Finante un program complex de combatere a muncii la negru cu scopul de a creste numarul contractelor de munca, in subsidiar ne intereseza amenzile si sanctiunea penala. Obiectivul nostru este in primul rand protectia salariatului, astfel incat sa aiba drept la pensie, somaj, sanatate", a spus Boc.

Premierul Emil Boc anunta vineri, la preluarea mandatului de ministru interimar al Muncii, ca a convocat, in 26 aprilie, conducerea Ministerului de Interne si a Inspectiei Muncii pentru a da "un nou impuls" actiunilor de combatere a muncii la negru, aratand ca in acest domeniu mai sunt multe lucruri de facut.

Emil Boc arata ca prioritatile sale imediate ca ministru interimar al Muncii sunt pregatirea intrarii in vigoare, in luna mai, a noului Cod al Muncii prin mediatizarea prevederilor actului normativ, "imbunatatirea substantiala" a actiunilor Inspectiei Muncii de combatere a activitatilor nefiscalizate, aprobarea in maximum zece zile a normelor metodologice la Legea zilierilor, promovarea Legii asistentei sociale si absorbtia fondurilor europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri