Criza financiara din Grecia incepe sa isi arate efectele si in Romania. ATEbank anunta saptamana trecuta ca renunta la operatiunile din mai multe tari, printre care si Romania. Ieri, grupul elen OTE a spus pas la actiunile Romtelecom detinute de statul roman, din "motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia".
Situatia economica din Grecia era dificila inca din 2009, iar 2010 nu a dus o imbunatatire in ceea ce priveste datoriile statului elen. Astazi, insa, situatia atarna de un fir de ata, mai exact de decizia Uniunii Europene si a Fondului Monetar International.

Oficialii UE si FMI vor anunta in urmatoarele zile verdictul privind situatia Greciei, care nu a reusit sa aduca deficitul bugetar sub control, in timp ce populatia elena respinge tot mai vehement masurile de austeritate.

Grecia se afla in prezent in pragul colapsului, iar investitorii de pe pietele internationale sunt, poate, la fel de panicati cum au fost la prabusirea Lehman Brothers. Daca Grecia ar intra in default, bancile elene s-ar prabusi, iar sectorul privat ar trebui sa se restructureze la sange.

Situatia Greciei nu este lipsita de efecte asupra Romaniei, intrucat majoritatea bancilor elene sunt prezente si pe plan local.

Alpha Bank si Bancpost se afla intre primele zece banci din Romania, Piraeus Bank si Banca Romaneasca ocupa pozitiile 11 si 12, in timp ce ATEbank si Emporiki Bank au active reduse pe plan local. Cumulat, cele sase banci grecesti detin circa 16% din activele bancare din Romania.

Sub presiunea restructurarilor, grecii de la ATEbank au decis sa vanda operatiunile din mai multe tari.

Grupul ATEbank controlat de statul elen vrea sa vanda participatia majoritara pe care o detine la ATEbank Romania, masura care face parte dintr-un plan de restructurare necesar pentru respectarea reglementarilor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat.

ATEbank controleaza 74,12% din actiunile ATE Bank Romania, un alt actionar important fiind International Finance Corporation, membra a grupului Bancii Mondiale, cu 15% din capitalul social al bancii, in timp ce Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM, cu sediul in Bucuresti, are 7,36% din actiuni.

Activele ATEbank pe plan local sunt reduse, de mai putin de 2 miliarde de lei, insa aceasta este prima banca greceasca scoasa la vanzare. Practic, sistemul bancar local va pierde un jucator. Informatii despre cine ar putea cumpara operatiunile ATEbank de pe plan local inca nu au aparut, existand varianta unei noi banci sau a unui jucator deja prezent pe piata. ATEbank este al cincilea mare grup bancar din Grecia, cu active de circa 30 de miliarde de euro la sfarsitul anului trecut si o cota de piata de aproximativ 6% in functie de active. Statul elen controleaza 77% din actiunile ATEbank.

Ingrijorarea investitorilor greci este prezenta si in alte domenii, nu doar in sistemul bancar. Grecii de la OTE, care detin 54% din actiunile Romtelecom - cel mai mare operator de telefonie fixa din Romania, au spus pas la restul actiunilor detinute de statul roman. Oficialii statului au precizat ca decizia OTE a fost luata din "motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia" si de actuala strategie financiara a companiei OTE de a reduce expunerea sa la datorii.

OTE a devenit actionar la Romtelecom in 1998, cand a preluat 35% capitalul social al companiei si a primit dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit actionar majoritar la operatorul roman in 2003, sporindu-si participatia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Dupa ce au refuzat sa cumpere restul de 46% din actiunile Romtelecom, grecii de la OTE au precizat ca "vor fuziunea imediata" dintre Romtelecom si Cosmote - al treilea operator de pe piata locala de telefonie mobila. Romtelecom detine o participatie de 30% la Cosmote.

Situatia nu este mai buna nici pentru grecii din imobiliare care fac afaceri in Romania.

Grecii de la Greenlake Development, dezvoltatorul proiectului Green Lake - un proiect rezidential de 110.000 metri patrati situat in nordul Bucurestiului ce cuprinde circa 160 de apartamente si vile - au ramas fara finantare si, recent, au cerut intrarea in procedura de insolventa.

In final tragem linie, ATEbank pleaca din Romania, OTE nu mai vrea alte actiuni la Romtelecom, iar investitorii din imobiliare se chinuie sa supravietuiasca. Nu putem decat sa speram ca oficialii UE si FMI vor injecta alte sute de miliarde de euro pentru a salva Grecia de pe marginea prapastiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri