Grupul ATEbank controlat de statul elen vrea sa vanda participatia majoritara pe care o detine la ATEbank Romania, masura care face parte dintr-un plan de restructurare necesar pentru respectarea reglementarilor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat.
ATEbank controleaza 74,12% din actiunile ATE Bank Romania, un alt actionar important fiind International Finance Corporation, membra a grupului Bancii Mondiale, cu 15% din capitalul social al bancii, in timp ce Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM, cu sediul in Bucuresti, are 7,36% din actiuni, potrivit Mediafax.

Alte banci scoase la vanzare


Pe plan ne putem astepta la unele tranzactii in domeniul financiar, luand in considerare inclusiv semnale date de presa cu privire la anumite institutii. Pana acum au aparut informatii cu privire la RBS, Volksbank, MKB Romexterra.

Multe banci s-au aratat interesate sa cumpere RBS Bank Romania, dar in acest moment nu exista nicio oferta de pret concreta inaintata, a declarat directorul general al institutiei de credit, Johan Gabriels, iar ungurii de la MKB au decis sa scoata la vanzare in 2013 subsidiara din Romania - MKB Romexterra Bank.

De asemenea, Volskbank Romania, cea mai mare subsidiara a grupului austriac, este de vanzare.

“Alte tranzactii pot aparea, spre exemplu, dintr-o posibila tendinta de consolidare, dat fiind numarul relativ mare de jucatori de pe piata si situatia nu foarte buna a unora dintre acestia”, a declarat pentru Wall-Street.ro Catalin Oroviceanu, Senior Associate in cadrul casei de avocatura Badea Clifford Chance.

Grecii cauta bani: Ce vor sa mai vanda


Grupul intentioneaza sa renunte la participatiile bancare detinute la AIK Banka (Serbia) si FBB (Grecia), se arata in planul de restructurare.

Majoritatea vanzarilor de active sunt programate pentru acest an, dar in cazuri deosebite trebuie realizate obligatoriu pana la sfarsitul anului 2012.

Planul de restructurare, care include si reducerea portofoliului de imprumuturi sau expunerea fata de obligatiuni guvernamentale sau emise de companii, vizeaza reducerea activelor cu 25,7% pana in 2013, compartiv cu 32,8 miliarde de euro la sfarsitul anului 2009. Astfel, in 2013, ATEbank vizeaza active de 24,35 miliarde de euro.

Grupul vrea sa obtina pana in 2013 si o reducere a cheltuielilor operationale cu 25%, raportat la 2009, prin diminuarea costurilor cu forta de munca si alte economii.

Planul a fost aprobat de Comisia Europeana luni si prevede, intre alte masuri, recapitalizarea bancii cu fonduri de stat de pana la 1,14 miliarde de euro. Comisia a conchis ca planul de restructurare propus de partea elena in aprilie va permite revenirea ATEbank la viabilitate financiara pe termen lung.

ATEbank a primit capital de stat de 675 milioane de euro in 2009, in cadrul masurilor de sprijin destinate institutiilor financiare elene. Banca a beneficiat si de garantii de stat si de imprumuturi sub forma de obligatiuni.

In aprilie 2011, banca a anuntat o majorare de capital de 1,25 miliarde de euro, din care pana la 1,14 miliarde euro vor fi furnizate de statul elen, iar minim 115 milioane de euro de catre investitori.

ATEbank este al cincilea mare grup bancar din Grecia, cu active de circa 30 de miliarde de euro la sfarsitul anului trecut si o cota de piata de aproximativ 6% in functie de active. Statul elen controleaza 77% din actiunile ATEbank.

Banca elena s-a numarat printre cele sapte institutii financiare, dintr-un total de 91, care nu au trecut testele de stres derulate in iulie anul trecut in 20 de state ale Uniunii Europene. ATEbank a fost singura dintre cele 16 institutii financiare analizate care au operatiuni in Romania si au picat testul.

Citeste si analiza wall-street.ro Cele mai mari TRANZACTII din RECESIUNE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri