Banca Transilvania, BRD și Patria Bank au înregistrat scăderi semnificative pe bursă în ultimele zile după ce ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit luni seara despre o nouă taxă asupra băncilor, pe modelul celei de 40% impusă recent în Italia.

Valoarea celor trei bănci a scăzut cu un total de 923 mil. lei în cele două ședințe de tranzacționare care au urmat declarațiilor făcute de Boloș.

Banca Transilvania scădea la începutul zilei de miercuri cu 0,48% și pierdea 495 mil. lei la nivel de capitalizare în ultime două ședințe. De asemenea, BRD pierdea miercuri 1,41% din prețul acțiunilor iar capitalizarea scăzuse cu 418 mil. lei în intervalul de timp menționat. De cealaltă parte, Patria Bank era în revenire ușoară miercuri, cu o creștere de 0,63%, însă la nivel de capitalizarea înregistra un minus de 10 mil. lei în ultimele două zile.

Luni seara, Marcel Boloș a declarat la Digi24 că ”în ceea ce privește activitatea bancară, după modelul pe care deja îl avem în Italia, unde au o taxă specială de 40%, sau Ungaria și celelalte state membre care au impus taxe, și noi ar urma să mergem pe această linie a impunerii acestor profituri excepționale. Este în pachet acest lucru și are în vedere aceste modele ale statelor membre UE”.

El nu a dat o dată exactă sau alte detalii cu privire la acestă taxă, menționând doar că ”anunțul va fi făcut la momentul potrivit”.

În Italia, guvernul anunțase o taxă excepțională de 40% din profit, impusă o singură dată, asupra băncilor din țară care au înregistrat rezultate financiare excelente după creșterea dobânzilor din ultimul an. Inițial guvernul de la Roma a spus că banii vor fi folosiți pentru a acorda populației deduceri de taxe și pentru a-i ajuta pe cei care au probleme cu plata ratelor la casă.

Măsura a dus la prăbușirea acțiunilor bancare din Italia, care s-au devalorizat cu peste 10 miliarde de euro după primul anunț. În cele din urmă guvernul italian a dat înapoi și a anunțat că taxa va fi limitată la cel mult 0,1% din totalul activelor băncii.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri