Băncile ruseşti au înregistrat anul trecut profituri record, de 3.300 miliarde de ruble (36,96 miliarde de dolari), a anunţat Banca Centrală a Rusiei, în urma majorării creditelor ipotecare, de consum şi a celor acordate companiilor, ceea ce arată redresarea sectorului după declinul din 2022, cauzat de sancţiuni, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

În 2022, profiturile au scăzut cu aproape 90%, după ce Occidentul a impus sancţiuni sectorului financiar rusesc, în urma invadării Ucrainei de către Moscova.

Creşterea marjei nete a dobânzilor, în contextul majorării cheltuielilor pentru apărare, a sprijinit de asemenea redresarea sectorului în 2023

Alexander Danilov, directorul Departamentului de Reglementare din cadrul Băncii Centrale a Rusiei, estimează că anul acesta profiturile băncilor ruseşti vor scădea la 2.300-2.800 miliarde de ruble. Instituţia avertizase anterior că dobânzile ridicate vor afecta creşterea creditării.

La ultima şedinţă din decembrie, Banca Centrală a Rusiei a majorat rata dobânzii la 16%, iar analiştii se aşteaptă ca în acest an dobânzile să rămână la peste 10%.

Portofoliul băncilor de credite ipotecare a înregistrat o creştere record, de 34,5%, în 2023, în timp ce creditelor de consum şi cele acordate companiilor au urcat cu 20,1% şi, respectiv, 15,7%.

Anul trecut, creditarea ipotecară a arătat semne de supraîncălzire, a explicat Danilov, estimând că în acest an creşterea pe acest segment va încetini la 7-12%. Şi avansul pe segmentul creditelor de consum şi celor acordate companiilor ar urma să încetinească în 2024.

Datele Băncii Centrale a Rusiei arată că anul trecut instituţiile financiare au redus creditarea în valută cu 3,1 miliarde de dolari, după ce în 2022 se înregistrase o scădere cu 30,2 miliarde de dolari.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri