VTB, a doua mare bancă din Rusia, a raportat marţi un profit net record de 432,2 miliarde ruble (4,68 miliarde dolari) pentru 2023, o revenire semnificativă după pierderile de 667,5 miliarde de ruble înregistrate în 2022 ca urmare a sancţiunilor occidentale, transmite Reuters, conform Agerpres.

Directorul financiar Dmitry Pyanov le-a spus jurnaliştilor că banca de stat mizează pe un nou an record în 2024, când se aşteaptă la un rezultat net de 435 miliarde de ruble.

În total, băncile din Rusia au înregistrat anul trecut profituri record de 3.300 miliarde de ruble, ca urmare a creşterii activităţii de creditare pe segmentele credite ipotecare, credite de consum şi credite pentru companii, chiar dacă Banca Centrală a Rusiei a urcat dobânda de referinţă la 16%.

Directorul general de la VTB, Andrei Kostin, a dat vina pe sancţiuni pentru pierderile înregistrate în 2022, recunoscând lovitura suferită de sectorul financiar rusesc de pe urma sancţiunilor occidentale, care au lipsit multe bănci ruseşti de accesul la sistemul internaţional de plăţi SWIFT.

Pentru acest an, directorul financiar Dmitry Pyanov a spus că VTB se bazează pe o serie de "efecte singulare", inclusiv un profit net de aproximativ 100 de miliarde de ruble graţie eforturilor de deblocare a activelor care sunt îngheţate în Occident. Fără aceste "efecte singulare", profitul net al VTB în 2024 ar urma să se ridice la 275 miliarde de ruble, a estimat Pyanov.

Directorul financiar de la VTB a subliniat că unul din obstacolele cu care se vor confrunta băncile din Rusia este creşterea modestă a portofoliului de credite, pe fondul dobânzilor de două cifre. "Sectorul bancar va avea o aterizare dură în termeni de împrumuturi", a spus Pyanov, care a prognozat că inflaţia la finalul anului va ajunge la 6,2%, peste ţinta de 4% a băncii centrale, în timp ce dobânda de referinţă ar urma să coboare doar până la 13% la finele lui 2024.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri