Fondul European de Investiții (FEI) a semnat acorduri cu cinci bănci pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din România. Seria de garanții directe neplafonate în valoare totală de 1 miliard euro este susținută prin intermediul Compartimentul pentru România în cadrul programului InvestEU, finanțat
prin Planul național de redresare și reziliență (PNRR).

Banca Comercială Română, Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen Bank și ProCredit Bank – sunt parteneri bine-cunoscuți ai FEI, care au implementat cu succes diverse mandate FEI în trecut, cum ar fi Inițiativa pentru IMM-uri România.

Prin intermediul Garanției pentru Sustenabilitate, băncile partenere vor putea finanța investiții ale beneficiarilor finali care respectă mediul, sunt ecologice și incluzive. Garanția de Competitivitate pentru IMM-uri va permite băncilor partenere să faciliteze accesul la finanțare pentru un spectru mai larg de întreprinderi și industrii, cu condiții de împrumut care, de regula, nu ar fi oferite în absența garanției.

„Am muncit cu seriozitate alături de Guvernul României și Comisia Europeană pentru a ne asigura că afacerile românești pot primi sprijinul de care au nevoie în aceste momente dificile. Cele cinci acorduri de astăzi vor traduce aceste eforturi într-un acces real la finanțare pe teren, ajutând IMM-urile să-și
urmărească ambițiile de creștere, stimulând progresul economic și promovând un viitor mai ecologic”, a spus Roger Havenith, directorul general adjunct al FEI.

Garanția FEI permite băncilor partenere să ofere condiții de finanțare îmbunătățite, cum ar fi rate reduse ale dobânzii, cerințe reduse de garanție și cerințe reduse privind avansul pentru împrumuturile de investiții. Mai mult, datorită garanției FEI, băncile pot oferi scadențe mai lungi, volume de finanțare mai mari și pot sprijini segmentele excluse precum start-upurile, care nu ar fi fost vizate în absența garanției.

Garanțiile directe neplafonate fac parte din produsele de garantare ale portofoliului InvestEU din cadrul Compartimentului pentru România în cadrul programului InvestEU. Finanțată prin PNRR, această inițiativă cuprinde două componente: Garanția pentru Competitivitatea IMM-urilor și Garanția pentru
Sustenabilitate, esențiale în creșterea competitivității întreprinderilor românești și în direcționarea țării către o creștere economică durabilă.

Câți bani a primit România prin PNRR până acum

Comisia Europeană a virat României o sumă de peste 2,76 de miliarde de euro, bani veniți prin PNRR, scrie ministrul finanțelor, Marcel Boloș, pe pagina sa de Facebook. Această sumă a fost dată României pentru că țara noastră a îndeplinit 49 de criterii și ținte care erau necesare pentru această plată.

Alături de prefinanțare și prima tranșă din PNRR, țara noastră a beneficiat până la această oră cumulat de plăți de aproape de zece miliarde de euro, din cadrul acestui instrument.

„Este o reușită importantă. Depunerea acestei cereri a fost rezultatul unui efort consolidat al tuturor ministerelor implicate și a prim-ministrului de la acel moment, domnul Nicolae Ionel Ciucă. Chiar dacă avem un #PNRR complex și numai pentru această cerere a trebuit să trimitem peste 3.000 de documente, România a fost printre primele țări din UE care a reușit să facă diligențele pentru a doua tranșă de bani!”, a declarat acesta.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri