Guvernul va aproba actul de constituire a Băncii de Investiţii şi Dezvoltare a României, veriga lipsă dintre banii instituţiilor financiare internaţionale şi proiectele strategice de investiţii ale României, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, conform Agerpres.

El a precizat că prin înfiinţarea acestui organism, vor exista instrumentele financiare adecvate proiectelor de care economia are nevoie.

"Ministerul Finanţelor vine astăzi cu un alt proiect important: aprobăm actul de constituire a Băncii de Investiţii şi Dezvoltare a României. De peste un deceniu se vorbeşte despre această bancă, care există în toate ţările din Europa. În sfârşit, o construim şi noi. Banca aceasta reprezintă veriga lipsă dintre banii instituţiilor financiare internaţionale şi proiectele strategice de investiţii ale României. Vom avea astfel instrumentele financiare adecvate proiectelor de care economia ţării are cu adevărat nevoie", a adăugat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanţelor anul trecut, capitalul social iniţial al băncii subscris de către acţionar, prin Ministerul Finanţelor, este de până la 3 miliarde lei, care se va asigura din veniturile din privatizare, cu excepţia sumei reprezentând echivalentul a 10 milioane euro, care se va plăti din bugetul de stat. Pentru a-şi extinde operaţiunile, BDR va trebui să atragă surse externe de finanţare.

"BDR va fi o instituţie de credit deţinută 100% de statul român, prin Ministerul Finanţelor (MF), cu rol de instituţie de dezvoltare care va deservi întreprinderile româneşti şi alte entităţi aparţinând sectorului public şi privat din România, în scopul susţinerii finanţării de proiecte care contribuie la dezvoltarea economică şi socială a ţării, creşterii competitivităţii, inovării şi creşterii economice, precum şi creşterii absorbţiei fondurilor europene. BDR îşi va putea începe activitatea după emiterea unei decizii de autorizare din partea Comisiei Europene în materie de ajutor de stat şi după obţinerea autorizaţiei de funcţionare emise de Banca Naţională a României", se arată în nota de fundamentare care însoţea proiectul de act normativ la vremea respectivă.

Obiectivele strategice ale Băncii sunt facilitarea accesului la finanţare pentru IMM-uri, asigurarea accesului la finanţare pentru proiecte de infrastructură viabile, atragerea capitalului privat în investiţii şi îmbunăţirea absorbţiei fondurilor europene şi a efectului de multiplicare asociat şi funcţionarea ca administrator de fonduri europene şi furnizarea de asistenţă tehnică.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri