Romania are in 2011 un an agricol bun deoarece conditiile climatice au fost favorabile, dar si ca urmare a alocarii la timp a resurselor financiare de catre Guvern, pentru prima data dupa multi ani, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.
"Se anunta un an agricol bun datorita conditiilor climatice foarte rar intalnite, bune si pentru grau, orz, rapita, dar si pentru plantele tehnice, porumb, dar si pentru ca este primul an dupa foarte multi cand resursele financiare au fost acordate de Guvern la timp", a afirmat Tabara (foto).

El a prezentat intr-o conferinta de presa productiile agricole inregistrate pana miercuri. Astfel, la orz au fost recoltate 758.000 tone, peste cele 712.000 tone estimate, la grau si secara au fost realizate 5,79 milioane tone, de pe 83% din suprafata, fata de 6,71 milioane tone estimate pe intreaga suprafata, scrie Mediafax.

Pentru orzoaica de toamna au fost obtinute 310.000 tone, pe 98% din suprafata, fata de productia de 278.000 tone estimata pe toata suprafata, iar la orzoaica de primavara recolta a totalizat 155.000 tone, de pe 43% din suprafata, fata de 368.000 tone estimate pe intreaga arie cultivata.

Ovazul a avut o productie de 80.000 tone, de pe un sfert din terenuri, estimarea pe intreaga suprafata fiind de 300.000 tone. In ceea ce priveste rapita pentru ulei au fost extrase 748.000 tone, fata de 646.000 tone estimat.

Totodata, potrivit unui raport MARS Bulletin al Joint Research Centre din cadrul Comisiei Europene, prezentat joi, productia la hectar obtinuta in acest an in Romania este peste media ultimilor cinci ani pentru majoritatea culturilor, iar graul, orzul si cartoful depasesc cu mult randamentul de anul trecut.

"Romania trebuie sa fie exportatoare si nu importatoare de produse agroalimentare", a apreciat Tabara, adaugand ca exista sanse ca in acest an Romania sa iasa din "deriva" si sa echilibreze balanta comerciala pe produse alimentare.

El a prezentat si situatia exporturilor si importurilor la 30 aprilie, datele indicand livrari la extern de 947 milioane euro, fata de 610 milioane de euro anul trecut, si importuri de 1,4 miliarde euro, fata de 1,16 miliarde euro.

Ministrul a mai spus ca in acest an suprafata cultivata este cu doua milioane de hectare mai mare decat in anii trecuti si ca in perioada urmatoare valoarea de piata a terenurilor agricole va creste.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri