Vinzarea sau inchirierea cotelor de lapte va deveni dupa aderare o afacere profitabila. Fermele infiintate dupa 2007 nu vor mai putea primi cota si vor trebui sa o cumpere. 85% dintre fermierii care vor avea cota au una-doua vaci. Cei din afara UE sint cei mai interesati sa cumpere cotele vacarilor romani.
Cotele de lapte alocate anul acesta fermierilor vor face obiectul unor afaceri foarte profitabile dupa aderare. Aceasta pentru ca numai taranii care au livrat lapte in perioada aprilie 2005-martie 2006 vor putea primi cota, si numai pe baza ei se va putea vinde lapte dupa 2007. Ei vor avea drept de proprietate asupra acestei cote. Vor putea sa o vinda, sa o inchirieze si chiar sa o lase mostenire. Pe de alta parte, fermele care se vor infiinta anul viitor vor trebui sa-si cumpere cota daca vor sa comercializeze lapte, ne-a declarat Gabriela Paraschiv, director la Agentia Nationala pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ).

Extracomunitarii, cei mai interesati

Va fi cu adevarat o afacere, mai ales ca au aparut deja mai multe semnale in acest sens, spune Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale a Laptelui. S-au aratat interesati de posibilitatea achizitionarii unor cote de lapte in Romania mai multi fermieri din vestul Europei. Cei din zone necomunitare sint insa si mai dornici de achizitionarea cotelor, pentru ca in acest fel vor putea intra pe piata europeana. Un investitor israelian care a inceput construirea unei ferme de 1.000 de vaci in sudul tarii nu va putea beneficia de cota pentru ca nu are referintele istorice necesare. El va cumpara cote de la fermierii care nu vor rezista pe piata. La fel vor proceda toti cei care vor infiinta sau isi vor mari fermele, a mai aratat Steriu. El spune ca nu s-a ajuns inca la discutii despre pretul unei cote, dar nu va mai dura mult pina vor demara negocierile.

Cota pentru trei litri pe luna

Majoritatea fermierilor monitorizati in perioada de referinta au cite una-doua vaci si vind doi-trei litri de lapte lunar. Ei vor primi cota dar nu vor putea sa o pastreze mai mult de un an. Apoi vor avea probleme pentru ca trebuie sa indeplineasca multe conditii de calitate si de competitivitate. In acest fel, vor fi nevoiti sa renunte, macar pentru o perioada, la cota care le-a fost atribuita, a precizat Valeriu Steriu.

Macar cinci vaci pentru a rezista

In Romania, pentru a putea rezista pe piata, un fermier trebuie sa aiba cel putin cinci vaci, spune Gheorghe Neata, director general ANARZ. Aceasta pentru ca vor trebui sa asigure o calitate ridicata a laptelui, iar cheltuielile celui care are 20 de vaci sint mai mici decit cele ale unuia cu trei vaci. O activitate optima poate avea fermierul cu peste 20 de vaci, iar pentru cel cu peste 100 este chiar profitabila. Din pacate, doar 130 de ferme din Romania au intre 100 si 500 de vaci, a mai spus Steriu.

Excluderea celor mici pierderea cotei

Autoritatile nu vor conditiona primirea unei cote de detinerea unui numar minim de vaci sau de livrarea unei cantitati de lapte. Reprezentantii Ministerului Agriculturii spun ca nu au cum sa stabileasca limite, pentru ca marea majoritate a fermierilor romani au pina in trei vaci. O excludere a celor cu mai putin de cinci vaci ar insemna ca Romania sa piarda cota negociata cu UE.

Selectia se face automat pentru ca si ei isi dau seama ca nu vor rezista. Din totalul de 1,3 milioane de producatori doar 800.000 s-au inscris in program, a precizat Gheorghe Neata. Tara noastra a negociat la incheierea Capitolului Agricultura o cota de 3.057.000 litri (1.093.000 litri livrati la fabrici, 1.964.000 litri pentru vinzari directe si 188.400 litri rezerva restructurare) care nu poate fi majorata, dar poate fi redusa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri