Costul orar al fortei de munca, in functie de numarul zilelor lucratoare, a crescut in trimestrul al doilea cu 4,2% fata de primele trei luni, ca urmare a majorarilor din productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, industria extractiva si distributia apei si salubritate, potrivit Mediafax.
Astfel, in aprilie-iunie 2011, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a avut o crestere de 15,59% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, 8,11% in industria extractiva si 7,63% in distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare. O scadere a costului orar al fortei de munca s-a inregistrat doar in constructii, de 2,06%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 4,17%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 4,32%. In forma bruta, majorarile inregistrate de cele doua componente au fost de 3,97% si respectiv 4,10%.

Comparativ cu acelasi trimestru din 2010, costul orar al fortei de munca in forma ajustata a inregistrat o rata de crestere de 2,46%.

In intervalul analizat, pe principalele activitati economice, cresterea costului orar al fortei de munca se observa in comert (11,32%), distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (10,10%) si informatii si comunicatii (9,72%).

Scaderi s-au inregistrat in invatamant (-12,90%), administratie publica (-10,25%), activitati de spectacole, culturale si recreative (-9,86%) si sanatate si asistenta sociala (-9,26%), cauzate de diminuarile salariale aplicate de la jumatatea anului 2010, recuperate partial in ianuarie 2011.

Majorarea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile salariale a fost de 4,17%, iar pentru cea privind cheltuielile non-salariale de 4,32%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri